Nevíte, co pod stromeček? A co potahy?

22. listopad 2007 13:05

Řada z nás to asi neuslyší ráda, ale už za 4 týdny jsou tu Vánoce. Nechceme ve vás podporovat každoroční nákupní šílenství, ale přece jen k Vánocům dárky patří. Co třeba takové autopotahy, které patří k nejčastějším motodárkům. Připravili jsme pro vás několik dobrých rad před jejich nákupem.

Kvalitním a ne levným doplňkem jsou právě autopotahy. I když si je obvykle kupuje nový majitel auta sám - ať už si pořídil vůz úplně nový nebo ojetý - čas od času se ale také podle Libora Votavy z Hobbycaru koná pod stromečkem "velké překvapení".

"Jsou tu případy, kdy se v průběhu roku u nás objeví manželský pár, muž si vybere potahy a řekne, že by je chtěl pod stromeček. Před Vánocemi přijde manželka znovu a potahy opravdu koupí."

Podle statistik registrací letos v Česku přibyl rekordní počet aut. Velké prodeje hlásili jak prodejci aut ojetých tak také nových. Jako bychom na autopotahy letos měli snad stát i frontu.

"Lidé chtějí své miláčky nějak zkrášlit a k tomu využívají právě Vánoce."

Takže, pokud se i Vy rozhodnete udělat někomu - nebo sobě - radost autopotahem, nekupujte ten nejlacinější. Alespoň to důrazně doporučuje Margareta Hrnčárová ze společnosti Automega:

"Pokud koupíte levný potah, sice jednorázově ušetříte, ale za rok už budete muset kupovat nový. Většina levných autopotahů je šita tak, že opěradlo i sedadlo řidiče je šité v jednom kuse, a to velmi ztěžuje vypnutí potahu. Kvalitní potahy jsou proto šity zvlášť opěradlo a sedadlo a tím tento problém odpadá."

Takzvané univerzální potahy už z principu nemohou pasovat stejně dobře na všechny typy sedadel, když ty se přece navzájem liší svými rozměry. Na druhou stranu, seženete je už zhruba za 500 korun a je pravda, že před prodejem auta dokáže hezký interiér s čistými sedačkami zázraky.

Jsou lidé, kteří potahy na sedadla vůbec neřeší s tím, že používají auto tak, jako ho výrobce vyrobil. To se ale bohužel může časem dost prodražit. Podle odborníků na interiéry se jednotlivé automobilky mezi sebou překvapivě velice liší kvalitou použitých potahových látek sedadel. V některých autech je údržba snadná v jiných jsou sedačky hned špinavé. Neslavně proslavené jsou třeba sedadla z žakáru od tuzemské automobilky

"Vyznačují se tím, že i po umytí jakékoliv nečistoty zůstává na potahu mapa. Lidé si pořizují potahy kvůli tomu, že vozí děti a zvířata a chtějí mít možnost potah sundat a vyprat ho. Mnoho lidí jsou také alergici, takže ti zase potřebují jezdit v čistém prostředí bez prachu," říká Margareta Hrnčárová ze společnosti Automega.

Údržba autopotahu je celkově mnohem snazší a také levnější než čištění kompletního sedadla. Proto jsou potahy tak oblíbené...

"Kvalitní potah je ušitý z čalounických látek, ne z dovážených - veluru. Je ušitý přesně na míru, což znamená, že kopíruje všechny švy, které jsou v sedačkách, Nedochází tak ke tření obou látek a ke zničení potahu."

Kvalitní autopotah poznáte také podle váhy, díky množství látky, která se používá i na záda a kapsy - na síťovinu u dobrých výrobků zapomeňte - může vážit i třeba 6 kilo. Při vybírání byste také měli dát přednost suchým zipům před tkaničkami a gumičkami, které také bývají známkou méně kvalitního provedení.

"Největší potíž vnímám to, že hodně zákazníků si pořídí kvalitní vůz s mnoha bezpečnostními prvky, jako jsou airbagy, a podceňuje to, že potah musí být speciálně přizpůsoben pro auta s bočními airbagy. Když to zákazníkům říkáme, tak nám kolikrát tvrdí, že si díry na airbag udělají doma sami."

Pokud máte v sedadlech airbagy, nešetřete 1500 za levnější potahy a kupte si ty, které přesně patří. Jakkoliv je totiž výbuch airbagu silný - může být případnými švy na nesprávném místě nasměrován špatným směrem - jinými slovy, s potahy bez správných kapes riskujete při nehodě vážné poranění ledvin...

"Hlavní věc je atest, a to nejen klasický atest týkající se hořlavosti. Pokud má auto boční airbagy, musí mít atest na potahy s bočními airbagy. V České Republice mají tento atest pouze 3 firmy - označení 8SD + číslo - ale běžný zákazník to nepozná. Může si to zjistit na Ministerstvu dopravy, ovšem to je složité."

Firmy se zmiňovanými atesty si zjistíte na ministerstvu dopravy. A ještě závěrečná cenová rekapitulace: Ty nejlepší autopotahy koupíte zhruba za 3500 korun za celé auto, slušné jsou za 1500 a ty nejobyčejnější seženete za zhruba 500 korun. Na běžné typy mají firmy potahy na skladě, na méně obvyklé vozy údajně potahy asi po týdnu ušijí.

autor: pek
Spustit audio