Neslavný začátek prázdnin

2. červenec 2007 14:06

Tak nám začaly prázdniny. Děti se zaradovaly, motoristé zaplakali. Nekonečné kolony při odjezdu na prázdniny jsou tradicí. Bohužel, zvýšený počet nehod a mrtvých také. Nahlédněme tedy do policejních statistik, jak jsme si vedli?

Nic moc, i když oproti posledním týdnům o poznání lépe.

"V týdnu od 25. června do 1. července šetřila policie podle předběžných údajů přes 3500 nehod," konstatuje Josef Tesařík z Policejního prezídia.

Jedná se o 8. nejvyšší týdenní počet v letošním roce. Oproti předchozím týdnům, kdy umíralo okolo 25 lidí za 7 dní, to tentokrát bylo "jenom" 18 vyhaslých životů.

"Nejtragičtějším dnem byla neděle, kdy zahynulo 6 lidí. 4 osoby zahynuly při čtvrtečních nehodách a 3 při pátečních."

Nejčastěji hrozila nehoda v našem hlavním městě a nejméně tradičně v jižních Čechách, kde byla pravděpodobnost třikrát nižší. Přibližně každou 20. nehodu měl na svědomí alkohol - stalo se jich celkem 161, což je 6. nejvyšší letošní počet. První prázdninový víkend patří mezi ty tragické, i když loni se na příznivých číslech podepsalo zpřísnění postihů a zavedení bodového systému.

"Z porovnání za posledních 10 let vyplývá, že počet víkendových nehod (za pátek, sobotu a neděli) patřil sice k těm nižším, a to díky relativně nízkému počtu pátečních nehod. Počty nehod v sobotu a v neděli ale patří k vyšším. Naproti tomu je počet usmrcených osob o 5 lidí nižší než tomu bylo v roce 2006 a zejména nedělní počet je značně vysoký - za posledních 10 let je to 2. až 3. nejvyšší počet."

S prázdninami také vzrostl počet nehod cyklistů, především dětí, které, i přes zákonem stanovenou povinnost, až příliš často jezdí bez cyklistické přilby. Ostatně, u jedné takové zasahoval i záchranář Bořek Bulíček.

"Zasahovali jsem u nehody cyklisty na uzavřené trati, která byla velmi nebezpečná. Došlo ke zlomení ruky, velké tržné ráně na hlavě a mladík měl také otřes mozku, a tak byl převezen k dalšímu ošetření do nemocnice v Motole a pravděpodobně i k hospitalizaci, protože zlomenina vypadala špatně."

autor: pgj
Spustit audio