Neplatit se nevyplatí

24. listopad 2006 13:00

Dostali jste někdy pokutu? Vsadil bych se, že většina z vás teď souhlasně kýve hlavou. Taky by mě zajímalo, jakým způsobem jste pokutu zaplatili? Na místě, složenkou a nebo patříte mezi ty, kteří pokuty neplatí, a s mylným pocitem, že po 2 až 3 letech už po vás nikdo nemůže nic chtít, spoléháte na pomalého úřednického šimla. Chyba! Vymáhání pokut má teď na starosti celní úřad a celý proces se výrazně zrychlil. Doba, která uplyne od nezaplacení pokuty až, v krajním případě, po exekuci se teď počítá na měsíce, už ne na roky.Zjišťovali jsme tedy, jak úřady postupují při vymáhání pokut, jaké jsou lhůty k zaplacení a kam až se může celá věc dostat.

Nemáte u sebe dostatečnou hotovost k zaplacení pokuty na místě? Pro policistu žádný problém. Bleskurychle vypíše složenku a ještě k tomu přidá radu.

"Poučí nás, co mám udělat, pokutu musím složenkou zaplatit do 15 dnů. Pokud zaplatím, všechno je v pořádku a už s tím nebudou žádné problémy," radí, asi ten nejlepší způsob řešení, právník Zdeněk Svátek.

Ne všichni ale pokutu zaplatí včas. Složenka se někam ztratí, protože na nepříjemnost totiž člověk rychle zapomene. Úřad ale ne.

"V případě, že pokutu nezaplatím včas, tak to police oznámí celnímu úřadu. Ten mě ještě jednou vyzve k zaplacení pokuty do 15 dnů. Pokud se tak nestane, celní úřad tyto pokuty vymáhá."

Celní úřad má tedy podle zákona povinnost upozornit hříšníka na nezaplacení pokuty pouze jednou upomínkou. To je ten známý doporučený dopis s červeným pruhem. Pokud ani potom nezaplatíte, čeká vás exekuce. Bez dalšího upozornění.

"Pohledávky vymáhá Celní úřad například tak, že dlužnou částku strhává z platu viníka nebo z účtu v peněžním ústavu a jsou s tím nepříjemnosti."

Pro Celní úřad není problém zjistit si číslo účtu neplatiče a pro exekuci pak nepotřebuje žádné soudní rozhodnutí. Takzvaná promlčecí lhůta u vymáhání pokut není, jak si někdo myslí, jeden rok. Je to mnohem delší doba.

"Celní úřad dnes postupuje podle zákona o správě daní a poplatků, kde je stanovena lhůta 20-ti let. V této době se tedy mohou vymáhat veškeré dluhy na daních a poplatcích."

U závažnějších přestupků nebo v případě, kdy s policistou a pokutou nesouhlasíte, putuje případ na příslušný obecní úřad do správního řízení.

"Jestliže proběhne správní řízení a budu v něm uznán viným, tak podle prováděcího předpisu je stanoveno, že jsem povinnen kromě pokuty uhradit ještě částku 1 000 korun za paušální úhradu nákladů správního řízení. Pokuta se tedy poměrně dost zvýší."

Obecní úřad nebo magistrát má přesně jeden rok na to, aby byl přestupek s konečnou platností projednán. V opačném případě, jak se říká, vše padá pod stůl.

"Při řešení složitého přestupku se může stát, že se to do roka neprojedná a potom se řízení podle zákona zastavuje. Řidič pak z toho vyjde vlastně beztrestně."

autor: bob
Spustit audio