Němečtí farmáři protestují. Boží Dar zatarasili kamionem se dřevem

8. leden 2024 10:50, aktualizováno

V Německu protestují zemědělci a celá země zažívá dopravní chaos. Farmářům jde oficiálně o vládní škrty, kvůli kterým přijdou o část dotací. Policisté si ale všímají i zapojení krajní pravice, která chce takříkajíc přilévat olej do ohně.

K akcím farmářů se snaží připojit i stoupenci krajní pravice, s odkazem na zdroje v policii na to upozornil týdeník Welt am Sonntag. Například tzv. Říšští občané se přes internet domlouvají, že chtějí přispět k vyvolání chaosu. Zemědělský svaz se od nich distancuje a své členy nabádá, aby odmítli jakékoliv formy násilí. 

Sdružení chce vládu přimět, aby například dále dotovala naftu využívanou v zemědělství. Německo tento program původně škrtlo, protože musí kvůli rozpočtové krizi šetřit. 

V Česku se blokády hraničních přechodů týkají hlavně Krušných hor. Kvůli protestům zemědělců je neprůjezdná silnice I/25 z Jáchymova. Na hraničním přechodu u Božího Daru postavili demonstranti přes celou vozovku kamion se dřevem a nedá se projet. 

„Kolem sedmé hodiny ráno je na tomto hraničním přechodu nulový provoz. Na německé straně totiž silnici blokují osobní auta s přívěsnými vozíky a také nákladní automobily naložené dřevem. Jde o dopravce, kteří v Německu podporují protesty zemědělců,“ uvedl Zdeněk Trnka, redaktor Českého rozhlasu přímo z místa. 

„Blokáda je označená oranžovými majáky. Na české straně stojí hlídkový vůz policie. V tuto chvíli je tedy hraniční přechod v Božím Daru uzavřený, přestože ještě včera (v neděli pozn. red.) úřady na saské straně ujišťovali, že přechody v Krušných horách blokovány v pondělí nebudou,“ dodal. 

Neprůjezdný je také přechod ve Vejprtech v Ústeckém kraji. Policie situaci monitoruje a dopravu odklání na jiné přechody. V Karlovarském kraji lze do Saska jet přes Kraslice nebo Vojtanov na Chebsku, v Ústeckém kraji mohou řidiči volně přejíždět mezi Německem a ČR přes Horu Sv. Šebestiána na Chomutovsku a další přechody v regionu. Podle aktuálních informací policie jsou tyto přejezdy stále volně průjezdné.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr , vjb
Spustit audio