Nejezděte z hospody na kole!

4. červen 2007 15:58

Minulý týden je zatím nejhorší od začátku roku. Smutný konec vzal život dvaadvacetiletého mladíka z Ostravy. Pravděpodobně kvůli vysoké rychlosti zemřel ve čtvrtek v příkopu nedaleko Hrabyně na Opavsku, když nezvládl řízení své Audi A6. Nehodu policii nahlásil svědek až kolem 06:30 ranní. Všiml si stop po brzdění, které vedly mimo silnici. Zastavil a šel se na místo podívat. Lékař, který mrtvého řidiče ohledával ale řekl, že v autě ležel asi 3,5 hodiny - vrak bohužel nebyl ze silnice vidět. Policie proto hledá svědky, kteří A6 mířící z Ostravy do Opavy ve čtvrtek kolem 3. hodiny ranní viděli. Podobný smutný konec měl v minulém týdnu i život dalších 25 lidí.

Ne všichni už pochopili, že do restaurace se autem nejezdí. Ovšem ani bicykl není dobrou volbou. Jen minulý týden zemřeli dva starší muži na Novojičínsku. Obě tragické nehody mají řadu věcí společných. Oba se vraceli na kolech z restaurace a pád z kola si pravděpodobně zavinili sami. Minulou neděli v noci zemřel nedaleko Frenštátu pod Radhoštěm 52letý muž. V potoce ho ale našli až v úterý odpoledne. Muž přitom havaroval asi 200 metrů od restaurace, odkud v neděli okolo 22:30 odjel. Pravděpodobně nezvládl řízení a narazil do malého můstku. Spadl z kola a utrpěl závažná poranění břicha. Další tragická nehoda se stala o den později v Suchdole nad Odrou. Tam z kola spadl 58letý muž, který se okolo 20:00 vracel z restaurace, kde sledoval fotbalový zápas. Cyklista se pravděpodobně při pádu nejprve uhodil hlavou o silnici a pak spadl do řeky. Tragédií mohla skončit také nehoda u které zasahoval záchranář Bořek Bulíček.

"V pátek naše posádka zasahovala u případu, kdy mladá dívka okolo 16 let jezdila po chodníku na kolečkových bruslích. Rozjela se z mírného kopečku a bohužel nedokázala zabrzdit před hlavní silnicí, na kterou doslova vylétla. Kolemjedoucí auto naštěstí minula, ale trefila jediný strom, který stál u silnice. Zlomila si předloktí a stehenní kost, takže docela vážná zranění. Řidič jí okamžitě poskytnul první pomoc, což se často nestává a následně zavolal záchrannou službu, takže po našem příjezdu byla dívka ošetřena a pak převezena do nemocnice k dalšímu ošetření."

K cyklistům ještě dodáme, že za letošní rok se jich zabilo už více než 20, a z toho 17 nemělo helmu. Ze statistik za první čtyři měsíce navíc vyplývá, že nehody, ve kterých figurují cyklisté, se nejčastěji stávají na místních komunikacích. A teď už k tomu nejhoršímu - minulému - týdnu se statistikem policejního prezidia Petrem Sobotkou. "Ve 22. kalendářním týdnu vyšetřovala Policie ČR na pozemních komunikacích 3 573 nehod v silničním provozu. Při těchto nehodách přišlo o život 25 osob, dalších 533 bylo zraněno, a z toho 61 těžce."

Ve srovnání s předchozím týdnem se na cestách zabilo o 10 lidí víc. Když se podíváme do statistiky, zjistíme, že za to může především neděle, kdy se zabilo 9 lidí. Ve statistice nehodovosti také zjistíme, že mnozí bourali pod vlivem alkoholu - tentokrát jde o třetí nejhorší výsledek.

"Největší počet nehod zaviněných pod vlivem alkoholu registrujeme v sobotu - 39 - a v neděli - 35 nehod. Nejméně těchto nehod bylo ve středu, a to 10. Z pohledu jednotlivých regionů bylo nejvíce nehod zaviněných pod vlivem alkoholu na severní Moravě a nejméně nehod se stalo v západních a severních Čechách."

Kromě policie a záchranky ještě k dopravním nehodám jezdí hasiči. Také ti pro nás mají závěrem jeden příběh z minulého týdne. V úterý před desátou večerní vyrazili hasit kamion s nadměrným nákladem do Holohlav, což je na trase Jaroměř - Hradec Králové. Víc už hasič Petr Kopáček. "Když hasiči dorazili na místo události s technickým automobilem a 2 cisternami, tak už hořel celý podvozek návěsu nákladního vozidla. Auto blokovalo oba dva jízdní pruhy. Řidič běloruské národnosti přepravoval na návěsu nadměrný náklad - naftový motor o hmotnosti 23 tun. Během jízdy praskla na návěsu jedna z pneumatik a celý podvozek začal ihned hořet. Kvůli velkému zahřátí vybuchovaly i ostatní pneumatiky a odletující části ohrožovaly zasahující hasiče. Požár se podařil zlikvidovat za 20 minut od nahlášení události."

autor: pek
Spustit audio