Návrat za volant po vybodování - není jednoduchý

14. říjen 2014 13:20

Přes 550 tisíc řidičů má na svém kontě nějaký ten bod za dopravní přestupek. Nejčastěji za překročení rychlosti nebo za nepřipoutání se. Přes 38 tisíc řidičů a řidiček už ale od zavedení bodového systému v polovině roku 2006 nasbíralo plný počet 12 bodů. Nejčastěji jsou to lidé mezi 25. a 30. rokem života a ti, co začali řídit právě v roce 2006. Po vybodování se mohou vrátit po 12 měsících za volant, ale není to tak jednoduché.

U vysloveného zákazu řízení, můžeme po polovině trestu požádat o prominutí jeho zbytku. To si myslíme často i v případě vybodování. „Mně by to určitě prominuli, já bych na ně udělala kukuč a oni by mi to dali i bez zkoušek. Myslím, že to nemůžou úplně prominout, ale může to skončit dřív.“

Čtěte také

Jenže, v tomto případě tomu tak není. Nejde totiž o zákaz řízení, ale o ztrátu způsobilosti řídit. Řidičský průkaz je nám odebrán na celých 12 měsíců. Pak musíme na příslušný úřad požádat o jeho vrácení. „Řidič nemůže jezdit bez toho, aby o řidičský průkaz požádal. Musí požádat o vrácení a k tomu potřebuje lékařský posudek, autoškolu – tam musí udělat zkoušku – a pak potřebuje psychologické vyšetření. Tyto tři věci musí předložit k tomu, aby mu byl řidičský průkaz vrácen,“ popisuje Josef Mihalík z pražského magistrátu.

Kdybychom začali jezdit automaticky, a to třeba proto, že jsme průkaz ve stanovené lhůtě pěti dnů neodevzdali, bude to, jako kdybychom řidičské oprávnění prostě neměli, se všemi důsledky. A požádat můžeme, až když absolvujeme vše potřebné. Jediné, co si můžeme zařídit před uplynutím všech 365 dnů je psychologické a lékařské vyšetření. „Třicet dní před vypršením lhůty je to v pořádku,“ říká Josef Mihalík.

S tím pak musíme do autoškoly, respektive jejím prostřednictvím složit zkoušku s komisařem. „Není tam, že musíte absolvovat celou tu školu, to ne,“ upozorňuje Josef Mihalík. Autoškolu a zkoušku si sice můžeme domluvit předem, ale za volant nemůžeme sednout dřív než po uplynutí 12 měsíců.

„Poté, co pozbude oprávnění, tak za rok a den smí řidič absolvovat přezkoušení. Smí sednout do auta v autoškole, takže pozor na to. Někteří přijdou a už by chtěli jezdit dřív, to se nemůže,“ popisuje majitel autoškoly Ondřej Horázný.

Čtěte také

Můžeme sice absolvovat samotnou zkoušku, ale vyplatí se si alespoň hodinu jízdy s učitelem raději zaplatit. „Učitel nejlépe ví, jaké jsou požadavky na zkoušku, jak se má řidič chovat v konkrétních situacích. Ví, kudy obvykle zkušební komisaři jezdí, ví, kde se dají nachytat, kde je například příkazová značka, která na hlavní silnici najednou přikáže doprava, ačkoliv by to řidič nečekal a on vjede do jednosměrky. Nebo je tam stopka, která není úplně dobře vidět a je potřeba zastavit na nějakém specifickém místě,“ vysvětluje Ondřej Horázný.

A i tyhle detaily nám pomohou se vrátit po vybodování co nejrychleji zpátky za volant. Ale nikdy ne dříve než po 365 a nějakých těch dnech navíc.

autor: pgj
Spustit audio