Naše vysílání i pro vaše navigace… a víte kudy kam!

6. září 2010

Služba RDS-TMC je v provozu už několik let. Naučili jste se využívat její podpory? Aktuální informace vám pomohou zhodnotit dopravní situaci a v případě komplikací vám systém navrhne vhodnou objížďku.

Od roku 2007 plně fungují i další možnosti dynamické navigace RDS-TMC. Díky smlouvě s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR, respektive s Jednotným systémem dopravních informací ČR, se služba TMC objevila i na vysílačích ČRo 3 – Vltava a je identifikována kódem JSDI-CRo.

Systém RDS-TMC slouží k poskytování dopravních informací do navigačních systémů. Použitím technologie RDS se zprávy šíří pomocí radiového vysílání v pásmu FM. Od roku 2007 můžete TMC data získat ze všech vysílačů ČRo 1 – Radiožunálu a ČRo 3 – Vltava.

Systém zobrazuje informace různých poskytovatelů dopravních informací, a proto se mohou přijatá data mírně lišit. ČRo 1 – Radiožurnál zobrazuje dopravní informace zadané Global assistance a ČRo 3 – Vltava Jednotným systémem dopravních informací (JSDI) České republiky.

Velkou roli hrají dobrovolní dopravní Zpravodajové Zelené vlny. Jsou to proškolení řidiči, kteří se často pohybují po českých silnicích. Jejich zprávy, které bezplatně volají na callcentrum Zelené vlny a Global Assistance, jsou důležitým podílem všech informací, které jdou do navigačních systémů. Zpravodajem se může stát každý řidič.

zprávy v TMC kanálu JSDI-CRo

RDS, TMC a EON

Technologie RDS nemá vliv na kvalitu rozhlasového vysílání. Převážně se využívá pro automatické ladění zvolené stanice a je zodpovědná například za zvýšení hlasitosti radiového přijímače v době vysílání dopravních informací. Kanál dopravních informací, tak se dá přeložit zkratka TMC, předá informace z callcentra do navigace, aniž by to posluchač rádia zaznamenal.

Podrobnosti o tom, co znamenají zkratky RDS-TMC, jejich vznik, zpracování vysílání a další informace najdete na těchto stránkách Zelené vlny ve článcích: RDS-TMC – naše navigace, vaše pohodová jízda a Dynamická navigace – náš pomocník na vašich cestách.

zprávy v TMC kanálu CRO_A_GA

EON – chytrá funkce RDS

Funkce EON vám pomůže slyšet dopravní informace, i když máte naladěnou stanici, která sama dopravní relace nemá. Je-li u ní nastavena funkce EON, přebírá hlášení z jiné stanice. U Českého rozhlasu je to stanice ČRo 3 - Vltava. Jak tato důvtipná funkce pracuje? Odpovědi na tuto a další otázky najdete ve článku RDS-EON a RDS-TMC na vysílačích ČRo 3 – Vltava.

autoři: jkr , peš
Spustit audio