Napříč Sibiří se škodovkou: Start - Moskva

13. srpen 2007 08:20

Už 4. srpna odstartovala z Moskvy expedice Scout Experience 2007. Jak může název napovědět, deset škodovek Octavií Scout se vydalo na dobrodružnou cestu napříč Ruskem podél Transsibiřské magistrály. V průběhu prvního týdne se dostala až za Ural a o víkendu se k ní připojil na závěrečnou čtvrtou a nejdelší etapu také Petr Jansa z Motožurnálu, který by měl dojet od Bajkalu až do Vladivostoku. Tady jsou jeho první postřehy z cesty.

Z Prahy do Moskvy to dnes trvá letadlem něco málo přes dvě hodiny. Na rozdíl od Napoleonových a Hitlerových vojáků, kteří šli pěšky, jsme dorazili v pořádku. Což až tak překvapivé není. Stejně jako to, že hned na letišti se na nás snesla smečka černých taxikářů, kteří si za cestu do hotelu s klidným svědomím hodlali naúčtovat čtyřnásobek a klidně by na to vydali doklad. Tak na co si cizinci v Praze stěžují... Tady má bumážku opravdu každý. Ale rychle do hotelu, abychom stihli alespoň krátkou prohlídku Rudého náměstí.

0:00
/
0:00

Cesta do centra pak trvá přes hodinu. Místo čtyř jízdních pruhů jich Moskvané dokáží vytvořit i sedm a nikdo netroubí. Jak je někde místo, hned se tam natlačí a ještě si dávají přednost.

A už kráčíme k místu, kde se psaly dějiny, oslavovala vítězství a za zdí podepisovaly rozsudky smrti. Upřímně, z televize jsem ho čekal větší. Ale je to tak, jak si člověk představuje. Majestátní stěně s mausoleem oponuje z protější strany zdobný GUM a proti vám barvami září pět cibulovitých kopulí chrámu Vasila Blaženého.

Kreml odbyl čtvrt na šest, to se ještě stihneme podívat dovnitř. Užívám si jak japonský turista v Praze. Ještě stihnout nějakou tu fotku, výměnu čestné stráže u věčného ohně za válečné hrdiny a v dálce už se zase něco děje.

Pod taktem rázné vojenské hudby se hned vedle kremelské zdi, ukrývající nevysvětlené osudy desítek miliónů lidí, dává do tance několik párů okolo 60 až 70 let starých Moskvanů. Dávají si tu dostaveníčko za hezkého počasí každý víkend.

Země, kde zítra znamená včera a kde je všechno balšoje a nic nemožné. Tuším, že nás čekají ještě velká překvapení.

Třeba hned zítra, kdy se s Petrem Jansou podíváme do Irkutska, tedy už za Ural do Asie.

autor: pgj
Spustit audio