Na motorce na podzim: V termoprádle a s pláštěnkou

22. září 2015 13:20

Na podzim je na jízdu na motorce už docela zima. Letošní teploty jsou sice nadprůměrné, ale rána a večery už jsou chladné. A když vás na motorce zastihne déšť, není to nic příjemného. Pokud ani tak ještě nechcete odstavit svůj motocykl do garáže, musíte být pořádně vybavení.

Co si oblékají do vlhkého podzimního počasí, jsme se ptali motorkářů z Mladé Boleslavi: „Když prší, mám pláštěnku, která je v celku, a na boty mám návleky. Mám speciální pláštěnku na motorkáře, funguje to. Jsou lidi, kteří mají černé pláštěnky a v dešti nejsou vidět, ani já ho nevidím.“

Čtěte také

A proto vybírejte pláštěnku ve svítivých barvách. Dá se sehnat v celku nebo rozdělená na vrchní a spodní díl. Zajít pro ni můžete do motorkářského obchodu anebo do pracovních potřeb. Vodu nepropustí ani samotná motorkářská bunda, to už je ale otázka mnoha tisíc korun. Jak taková bunda funguje, popisuje Zdeněk Kataržuk z KTM.

„Voděodolný oděv má tu vrstvu podobnou jako stan akorát zažehlenou v textilii. Potom, když už máte vyloženě voděvzdorný oděv, ten má v sobě samostatnou membránu, která tu vodu na tělo nepropustí, a když si tam přiložíte vnitřní vložku, bude vám i teplo.“

Termoprádlo nesmí chybět

I pod kvalitní bundu si v chladných podzimních dnech oblečte termoprádlo. To vás udrží v teple a neprofoukne. Neměňte ho za bavlněné mikiny nebo trička s dlouhým rukávem. Můžete se zpotit a potom promrznete, protože budete v mokrém.

Čtěte také

„Když se budete oblékat opravdu do zimy, tak budete volit materiály z merino vlny, což jsou funkční materiály, je to přírodní materiál. Ta první vrstva musí na vás opravdu sedět, nesmí to být velké a někde to plandat, musí přilnout na celé tělo,“ popisuje Jana Novotná z Bikerscrownu.

A se zimou dnes můžete bojovat i vyhřívanými částmi oblečení nebo si na motorku můžete namontovat vyhřívané rukojeti.

Spustit audio