Na moravskoslovenské hranici vyměňte čtyři kola za dvě

14. srpen 2013 15:50

Mnohý řidič při prázdninových cestách zatouží přesedlat na něco vzdušnějšího. Moravskoslovenské pohraničí nabízí spoustu možností pro rekreační cyklistiku. K jedné z našich nejdelších cyklotras přijedete pohodlně vozem a můžete strávit hodiny v sedle podél řeky nebo na hřebenech Vsetínských vrchů či Beskyd.

Výchozím bodem pro řidiče cyklisty může být Horní Bečva. Na Slovensko je to jen přes kopec, a pokud chcete na jih, cyklostezka Bečva vás dovede klidně až na Slovácko. Ale i menší výlety můžete podniknout od poslední české čerpací stanice.

Čtěte také

„Nabízíme hlavně dálniční známky, protože se tady kupují. Je to vlastně poslední místo, kde se dá koupit dálniční známka. Potom je tady například sprcha, pneuservis, ale jen přes týden a je to takový rychlo pneuservis,“ vypočítává pracovník benzínové pumpy Tomáš Randa. Vstřícní jsou k automobilistům, kteří si chtějí užít cyklistiky, například v Bečva villa resortu.

„Máme tady půjčovnu kol i koloběžek, můžete si večer ugrilovat, máme tady mimo to i wellness, saunu a masáže. Člověk, který sem přijede autem, má možnost zaparkování přímo u toho ubytování? U těch velkých vil ano, tam je přímo přístřešek, u těch apartmánů je potom parkovací místo vzadu u příjezdové cesty,“ potvrdila správkyně resortu Kateřina Dorňáková.

Kempů, penzionů i hotelů je v okolí cyklostezky nepřeberné množství a je si z čeho vybírat. O několik kilometrů jižněji vás široká silnice, nebo moderní cyklostezka dovedou do Rožnova pod Radhoštěm. Tady letos pro milovník cyklistiky zřídili novinku – půjčovnu kol. Zájemci o menší výlety tedy s sebou nemusí na střechu či nosič auta brát žádné bicykly.

„Záleží tedy na tom turistovi, v jakém rozsahu si chce to kolo půjčit, jestli se vydá opravdu jenom do horského terénu nebo půjde i na cyklostezku a bude se projíždět po asfaltovém povrchu. Povětšinou ta kola jsou však krosová. To znamená, že můžou variovat obě možnosti. I ty horské trasy i tu asfaltovou cyklostezku Bečva,“ říká Tomáš Gross z rožnovského Infocentra.

Čtěte také

Tomáš Gross ale varuje před výlety v kulturních letních špičkách. „V případě velkých festivalů, či nejvíce navštěvovaných festivalů ve valašském muzeu ani tak nepůsobí problémy parkování, jako doprava samotná. To znamená přístupové komunikace, které mají omezenou kapacitu a vznikají docela velké zácpy. Některé křižovatky v Rožnově působí jako špunt.“

A jeden tip na závěr. Vyjeďte vozem na Třeštík, odkud vás snadné hřebenové cyklotrasy zavedou na nejhezčí vyhlídky Vsetínských Vrchů.

autor: rv
Spustit audio