Na kterých silnicích řidiče trápí výtluky nejvíce? Rozhodli v anketě Nejhorší díra republiky

12. srpen 2015 13:20

Projekt Výmoly.cz, jehož partnerem je i Radiožurnál, dnes vyhlásil výsledky už pátého ročníku ankety Nejhorší díra republiky. Hlasovalo přes 90 tisíc lidí. Narozdíl od minulých let jsou tentokrát vítězné výtluky už většinou opravené.

Zatím nejaktivnější je stejně jako loni Praha, která spravuje přes dva a půl tisíce kilometrů silnic. Jak potvrzuje Barbora Lišková z Technické správy komunikací, díky portálu Výmoly.cz lépe kontrolují jejich stav: "Tím, že nám občané hlásí, jsme pružní v tom sledování těch komunikací. Takže kdekoliv se objeví nějaký problém, můžeme rychle reagovat."

Nejděravější silnice v Praze-Vršovicích

Někdy ovšem ani snaha nestačí. Právě pražská ulice U Seřadiště obhájila titul Nejhorší díra republiky. TSK ji zatím opravilo jen provizorně. "Nejsou stále ještě vyrovnané majetkové spory mezi soukromým vlastníkem a městem. Ale projektová dokumentace je připravená. Jakmile se toto vyřeší, začneme s rekonstrukcí," slibuje Barbora Lišková.

Rekonstrukce je opravdu nutná, jak můžete vidět výše ve videu. V něm si prohlédněte, v jakém stavu je sedmička nejhorších děr na českých silnicích tak, jak ji určilo svým hlasováním více než 90 tisíc lidí. Příjemné je, že většinou se po nich už dá jezdit.

Čtěte také

Díky hlášením od řidičů rychlejší opravy

"V minulých letech v Top 10 nebyla ani jedna z děr opravená. Dneska mezi prvními sedmi výtluky už máme pět opravených," nabízí pozitivní statistiku Jíří Cívka z Nadace pojišťovny Generali, podle kterého krajům pomáhá i čtyřmiliardová státní dotace na opravu silnic nižších tříd.

Za pět let už řidiči nahlásili přes 5300 výmolů. Téměř polovina je už opravená. Autor projektu Výmoly.cz Petr Čaník věří, že podobně úspěšný bude i letošní ročník: "Do této chvíle to bylo nějakých 1200 výtluků. Jsme v tuto chvíli na 16 procentech opravenosti. Počítáme, že se v závěru roku budeme pohybovat někde kolem 50 procent opravených děr."

Čtěte také

Zapojte se i vy – stáhněte si aplikaci do mobilu!

Další výtluky mohou řidiči stále nahlašovat. Portál Výmoly.cz má i mobilní aplikaci. Stačí na silnici bezpečně zastavit a výtluk vyfotit.

Na konci roku budeme znát kraj, kde silničáři reagují na podněty řidičů nejrychleji.

Nejhorší silnice podle hlasování řidičů v pražských Vršovicích
autor: evk
Spustit audio