Na hory je lepší se připojistit

3. leden 2006 13:00

Vánoční shon je definitivně za námi, děti dnes šly po vánočních prázdninách zase do školy a nastává každodenní realita. Mnozí si ji ale vylepšují pobytem na horách, přičemž letos se zdá, že sněhové podmínky jsou ideální doslova na všech kopcích. Ale jak už jsme se mohli několikrát přesvědčit, i hory mohou být někdy zrádné a nebezpečné a proto bychom neměli zapomínat na cestovní pojištění, které nám může velmi zjednodušit nepříjemnou situaci. A protože většinou vyrážíme na zimní dovolenou autem, napěchovaným nezbytnou sportovní výbavou, pak bychom neměli zapomenout ani na ně. Víte, že havarijní pojistka se dá sjednat třeba i jen na měsíc?

Zdá se, že většina lidí si uvědomuje možná cestovatelská rizika, a proto se na dovolenou, ať už zimní či letní, připojišťuje. Lidé většinou myslí na své zdraví, možná i proto, že ačkoli v zemích Evropské unie mají naši občané nárok na zdravotní péči za stejných podmínek jako tamní občané, může to být bez připojištění docela drahé.

"Zejména na západ od našich hranic je běžné, že si pacienti musí při návštěvě lékaře připlácet, a tyto částky jsou poměrně vysoké. Bez pojištění by museli tyto částky platit ze svého, když mají cestovní pojištění, pak jsou hrazeny z něj," přibližuje Richard Kapsa z České asociace pojišťoven, podle kterého by nemělo chybět ani úrazové pojištění a pojištění odpovědnosti, tedy například, když na svahu srazíte jiného lyžaře a musíte platit jeho zdravotní ošetření. Vyplatí se pojistit si i zavazadla, případně stornopoplatky, zvláště, když se týdenní pobyt na horách prodraží jen o pár stokorun. Zapomínat bychom ale neměli ani na auto, kterým na hory jedeme.

"Kdo nemá uzavřené havarijní pojištění, třeba proto, že u nás jezdí málo, může si sjednat krátkodobou pojistku, která bude platit třeba jenom jeden měsíc. Takové pojištění platí nejen u nás, ale v celé Evropě."

Krátkodobé havarijní pojištění je sice o něco dražší než alikvotní podíl z celoročního pojištění, ale určitě se vyplatí.Vždy je však nutné mít u sebe doklad o povinném ručení, pro zahraničí tedy takzvanou zelenou kartu. A pokud si platíte celoroční havarijní pojistku, pak si ji před cestou dobře prostudujte.

"Některé pojistky mohou mít lokální platnost, například jen pro Českou republiku nebo jenom omezený počet zemí. Před odjezdem se tedy vyplatí prostudovat si podmínky smlouvy od povinného ručení i havarijní pojistky. Některé pojišťovny společně s těmito produkty nabízejí navíc asistenční služby, které nám mohou pomoci s opravou vozidla nebo jeho převozem do České republiky, případně poskytnutí náhradního vozidla, a tak dále. Záleží na rozsahu služeb."

Asistenční služby pojišťoven hodně pomohou u auta na leasing. Jak uvádí Roman Vavroň ze Škofinu, způsob opravy po nehodě je většinou přesně popsán v leasingové smlouvě. "Pokud se jedná o nové vozidlo, na nějž se vztahuje záruka, pak by pronajímatel byl sám proti sobě, kdyby ho nechal opravit mimo síť autorizovaných servisů, protože v tu chvíli padá záruka. Vyžadujeme tedy opravu v autorizovaném servisu."

A nejen v těchto případech právě asistenční služba, byť tisíce kilometrů daleko, pomůže vybrat nejvhodnější a pro vás nejbližší autoservis.

"Existuje síť servisů, které spolupracují s pojišťovnami na takové bázi, které se říká "krycí dopisy". Pokud dojde k nehodě a auto je opravováno, pak pojišťovna vydá servisu potvrzení, že opravu uhradí. Klient zaplatí v případě, že je součástí smlouvy, v servisu spoluúčast a může odjet," popisuje Richard Kapsa.

Až na tu spoluúčast tedy funguje v zahraničí krátkodobé havarijní pojištění u auta stejně jako pojištění léčebných výloh u člověka, takže se určitě vyplatí auto před zimní cestou na hory připojistit.

autor: evk
Spustit audio