Na dálnici D1 začne zimní přestávka. Řidiči do února projedou bez omezení

4. listopad 2016 13:20

Cesta mezi Prahou a Brnem bude od prosince opět o něco rychlejší. Silničářům začne zimní přestávka. Už v neděli otevřou zmodernizovaný úsek dálnice D1 mezi Ostrovačicemi a Kývalkou na Brněnsku. I když měří jen čtyři kilometry, řidiči jezdili tímto místem pomaleji skoro rok a půl. Ve špičce se tam tvořily kolony a dopravu komplikovaly také časté nehody. Šlo jak o ulomená zrcátka, tak vážnější nehody kamionů.

Dálniční policisté z Domašova řešili od loňského jara podobné případy na opravovaném úseku D1 poměrně často. Teď doufají, že jim od neděle práce mezi 178. a 182. kilometrem dálnice ubyde. „Rekonstruovaný úsek způsobil situaci, že v okolí Brna byla hustota provozu zvýšená,“ potvrzuje Milan Mráček z jihomoravského krajského policejního ředitelství.

Čtěte také

Silničáře čeká o víkendu poslední úkol – demontáž provizorního dopravního značení. Pak bude dálnice oběma směry plně průjezdná. Mělo by to být nejpozději v neděli odpoledne, říká mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl, podle kterého se tam bude znovu jezdit bez rychlostního omezení: „Můžu všechny řidiče ujistit, že jakmile odstraníme všechna dopravní omezení, přestáváme i úsekově měřit.“

Silničáři v úseku nainstalovali speciální radar v květnu. Policisté tak chtěli řidiče donutit, aby jezdili v zúžení podle předpisů. „V souvislosti s úsekovým měřením bylo zjištěno od června do října letošního roku téměř 153 tisíc protiprávních jednání řidičů při překročení rychlosti,“ vysvětluje Milan Mráček.

Čtěte také

Po otevření úseku Ostrovačice-Kývalka budou silničáři opravovat další čtyři úseky D1. Čeká je ale zimní přestávka. Už za týden tak plně zprovozní úsek mezi Psářemi a Souticemi. A další budou následovat.

„Úsek mezi Měřínem a Velkým Meziříčím budeme dávat do zimního provozu kolem 20. listopadu. Dva poslední úseky, tzn. Jihlava-Velký Beranov, respektive Velká Bíteš a Devět Křížů dáme k dispozici všem řidičům na celou zimu na přelomu listopadu a prosince,“ říká Jan Rýdl. Od prosince do února projedou řidiči mezi Prahou a Brnem bez omezení, pak se na dálnici vrátí silničáři.

autor: msk
Spustit audio