Na dálnici D1 na Vysočině přibývají značky, které zakážou kamionům předjíždět

27. listopad 2019 05:00

Na dálnici D1 v Kraji Vysočina začalo rozmisťování 40 elektronických dopravních značek, které budou během zimy upozorňovat řidiče kamionů na zákaz předjíždět.

Směrem na Brno budou značky osazeny mezi 79. a 104. kilometrem a ve směru na Prahu mezi 133. a 104. kilometrem. Fungovat budou od 1. prosince do konce února příštího roku, řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl.

„Budeme sbírat zkušenosti,“ uvedl mluvčí. Cílem opatření je podle něj zakázat v případě špatných podmínek předjíždění kamionů především ve stoupavých úsecích D1 na Vysočině, kde je dálnice nejvýše položená.

Praha, Brno

Pracovníci začali rozmisťovat 20 značek směrem na Prahu, ve středu by měli stejný počet instalovat ve směru na Brno. Následovat bude prověření systému v kontrolním režimu. „Od 1. prosince už je to ostrý provoz,“ řekl Rýdl.

Loni dálnice na Vysočině v zimních měsících kolabovala. Zákaz předjíždění kamionů byl jedním z opatření navrhovaných krajem po dobu rekonstrukce D1, uvedl minulý týden hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek (za ČSSD). Ministerstvo dopravy minulý týden uvedlo, že jde o přechodné omezení.

Elektronické značky

Značky se zákazem předjíždění pro nákladní auta s hmotností nad 3,5 tuny se podle Rýdla budou rozsvěcovat jednak při zhoršení počasí se sněžením, nebo pokud bude hrozit padání sněhu, anebo při zvyšování intenzity dopravy. Značky mají vlastní elektrické ohřívání informační plochy. „To znamená, ani v případě hustého sněžení se nemůže stát, že by nebyla čitelná,“ řekl mluvčí ŘSD. Při velmi špatné viditelnosti nebo vysoké hustotě dopravy budou na značce navíc kvůli zvýraznění blikat dvě oranžová světla. V klidovém režimu bude plocha značky tmavá.

Telematický systém bude podle mluvčího napojen na server, který bude vyhodnocovat údaje z meteorologických hlásek a modelů a z dispečerských stanovišť. Zároveň bude dostávat informace ze sčítačů dopravy a kamerového systému, což mu umožní vyhodnotit hustotu dopravy.

zdroj: ČTK
Spustit audio