Na cestách jsou závěje a sněhové jazyky. Opatrně

23. únor 2013 13:10

Vydatné sněžení by o posledním únorovém víkendu mělo přinést dalších 15, na Moravě až 20 centimetrů sněhu. Na některých místech se mohou tvořit i sněhové jazyky a motoristé musejí počítat s tím, že udržovat silnice, na které stále padá nový sníh, není vůbec jednoduché.

Při intenzivním sněžení prostě není v silách silničářů udržet silnici čistou. Než pluhy projedou celou trasu, na začátku už po jejich zásahu většinou nebývá ani stopa. Řešení je za těchto podmínek jediné, zpomalit.

„Všechno je závislé na rychlosti jízdy. Pokud si řidič myslí, že na silnici první třídy může jet 90 km/h, je na omylu. Základ úspěchu je zpomalit a zvětšit rozestupy,“ radí Jiří Patera z Polygonu Most.

Velmi zrádné jsou v tomto počasí sněhové jazyky, se kterými se můžeme setkat především na odkrytých cestách mimo zástavbu. Jsou nečekanou překážkou při jízdě, ale řidič by se jich neměl bát, pokud zachová chladnou hlavu. I v tomto případě je nejdůležitější jet pomalu. Výhodou je, když sněhový jazyk zaregistrujeme včas.

„Snažte se před ním auto co nejvíc zpomalit a potom při průjezdu jazyku už nedělat, dalo by se říct, nic. Sešlápněte spojku, nechte kola samovolně odvalovat a netočte volantem, abyste se nedostali do smyku. Důležité je hlavně nezpanikařit,“ doporučuje instruktor centra bezpečné jízdy Libros Ostrava Adam Peschl.

Pozor při odbočování z hlavní na vedlejší!

Stejná rada platí i v případě ledovky. Ve chvíli déletrvajícího sněžení musíme počítat také s tím, že jednotlivé silnice mají různých povrch. Kritický okamžik nás čeká ve chvíli, kdy sjíždíme z jedné cesty na druhou. Důležité je dát včas znamení o změně směru jízdy, tedy naznačit ostatním řidičům, že budete odbočovat, a proto hodně zpomalíte.

„Hlavní tahy jako dálnice, rychlostní komunikace a silnice I. tříd jsou většinou prosoleny a adheze pneumatik je vysoká, ovšem když sjedete na vedlejší pozemní komunikaci, tam může být náledí nebo uježděná vrstva sněhu. S tím je potřeba počítat,“ pokračuje Adam Peschl.

Ideální je mít v autě věci, které na zimních cestách mohou pomoci. Zimní pneumatiky jsou v tomto počasí povinné ze zákona, v horách se hodí sněhové řetězy, ale Adam Peschl doporučuje ještě jednu důležitou proprietu.

„Nezapomínejte na lopatu. V současné době jsou na trhu velmi skladné lopaty, které se dají složit a v autě vám nezaberou mnoho místa. Když potom někde zapadnete nebo uvidíte někoho, kdo potřebuje pomoct ze závěje, lopata přijde vhod,“ uzavírá Peschl.

autor: evk
Spustit audio