Muzeum T. G. M. v Rakovníku zve na Pochod Alice Garrigue Masarykové

2. květen 2024 11:30

Druhý ročník Pochodu Alice Garrigue Masarykové se koná o víkendu 4. a 5. května a vede z Prahy do Lán. Připomíná odkaz mimořádné osobnosti, dcery našeho prvního prezidenta a zakladatelky Československého červeného kříže, od jejíhož narození uplyne letos 145 let.

Alice G. Masaryková je stále nedoceněnou osobností, která udělala velmi mnoho pro Československý červený kříž i celou Československou republiku. Stále ale stojí ve stínu svého otce. Mnoho lidí si ji také plete s její matkou Charlottou,“ vysvětluje ředitelka muzea Magdalena Elznicová Mikesková. A dodává, že letos v květnu si vedle 145 let od narození této významné ženy připomeneme i 105. výročí založení Československého červeného kříže.

Pochod je dvoudenní

39 kilometrů dlouhý pochod je naplánovaný jako dvoudenní. „Účastníci ale nemusí jít celou trasu a třeba rodiče s dětmi mohou absolvovat jenom část,“ zdůrazňuje ředitelka muzea, které akci spolupořádá. „Začínat budeme 4. května v 9.30 v Praze v Loretánské ulici u domu, ve kterém Alice Garrigue Masaryková žila. První etapa povede do Unhoště, kde bude možné i přenocovat v zázemí unhošťské TJ Sokol. Druhá etapa pochodu začne v neděli v 9.30 u TJ Sokol v Unhošti a povede do Lán,“ popisuje Elznicová Mikesková.

Dům, v němž je Muzeum A.G. Masarykové, sloužil dříve jako Poradna pro matky s dětmi

„V prostoru u lánského rybníka Pánovka, na trase naučné stezky, která vede od lánské Lesní správy, je na nedělní odpoledne připraven Rodinný den a v Muzeu Alice G. Masarykové a Českého Červeného kříže budou po celou neděli probíhat kostýmované prohlídky. Vstup je pro všechny zdarma a celý prostor muzea přizpůsobíme tak, aby jej návštěvníci mohli projít buď sami, nebo s průvodcem,“ uvádí ředitelka Muzea T. G. M. Rakovník.

Osobnost Alice G. Masarykové připomíná také cyklus přednášek a představení věnovaný silným a emancipovaným ženám. „Přednášky pořádáme v muzeu nesoucím její jméno až do podzimu 2024. Návštěvníci tu mají příležitost poznávat příběhy o odvaze, úspěchu, charitě, módě, ale i lásce,“ uzavírá Elznicová Mikesková.

Ředitelka Muzea TGM Rakovník před Muzeem Alice G. Masarykové a ČČK v Lánech

Navštivte zajímavá místa

Po celé trase Pochodu Alice Garrigue Masarykové můžete navštívit různá zajímavá místa. Patří k nim třeba poutní kostel Panny Marie Vítězné poblíž dějiště bitvy na Bílé hoře, litovecké rybníky, klášter Hájek nebo prvorepublikový bunkr A-4/51/A-200Y. „Na stanovištích rozmístěných po celé trase se účastníci dozvědí třeba i jak pomáhat druhým v případě úrazu či nevolnosti, seznámí se s dárcovstvím krve i jak je krev důležitá a nahlédnou do historie ošetřování a historie Červeného kříže,“ říká Magdalena Elznicová Mikesková.

Pod Muzeum T. G. M. Rakovník, příspěvkovou organizaci Středočeského kraje, patří řada dalších muzeí a objektů: Muzeum T. G. Masaryka v Lánech, Muzeum Nové Strašecí, Vlastivědné muzeum v Jesenici, Památník Joachima Barranda Skryje, Galerie Samson Cafeé Rakovník, Památník Jaroslava Fraňka Nezabudice, Muzeum Alice G. Masarykové a Českého červeného kříže v Lánech a Vysoká a Pražská brána Rakovník.

Spustit audio