Městská policie nabízí registraci jízdních kol

3. srpen 2011 13:01

Pořídili jste si nové kolo? Máte z něj radost? Tak jen aby vydržela. Počet krádeží jízdních kol totiž každým rokem výrazně stoupá. Zatímco před třemi lety bylo třeba v Praze nahlášeno bezmála 640 krádeží za celý rok, letos zmizel stejný počet kol jen za první čtyři měsíce.

Celkový počet krádeží bude ještě vyšší, protože lidé odcizení kola často vůbec nehlásí. Jedinou spolehlivou obranou před krádeží je mít kolo stále na očích, jenže to často není možné. Poměrně hodně větších i menších měst v České republice proto zavedlo nebo zavádí službu, která má zkomplikovat zlodějům práci – kolo si můžete nechat u městské policie zaregistrovat.

Tuto službu nabízí například Olomouc, Brno, Hradec Králové, Pardubice, ale třeba i Nymburk. Také v Praze už nějaký ten rok tuto službu poskytují, byť zájem není tak velký, jak by si policisté přáli. Mnoho lidí o možnosti zaregistrovat si kolo totiž vůbec neví. Proč kolo registrovat, vysvětluje Jan Čihák z Městské policie hlavního města Prahy. „Cílem této bezplatné služby je první řadě chránit majetek občanů a také lepší možnost vyhledávání kradených kol. Do centrální evidence má přístup i Policie ČR, takže v případě trestného činu je z ní schopná zjistit, jestli jde o kradené kolo.“

Zaregistrovat kolo zabere čtvrt hodiny a rádi to udělají na vybraných služebnách městské policie. My jsme s kolem vyrazili do pražských Malešic a vše probíhalo hladce. Na služebně chtěli vidět kolo, občanský průkaz a doklad o koupi, tedy záruční list. Sympatická a ochotná strážnice kolo potom nafotila z různých stran, moje iniciálie i výrobní čísla kola zapsala do registru jízdních kol a bylo hotovo.

Ke kolu dostanete i nápadnou nálepku s logem městské policie a upozorněním, že kolo je registrované. Je dobré si ji na kolo nalepit. „Nálepka má také preventivní účinek na pachatele, který si může krádež případně rozmyslet, když uvidí, že je kolo zaregistrováno.“

Pokud vám kolo přesto ukradnou, musíte zajít neprodleně na městskou policii a v registru bude poté kolo vedeno jako kradené. Policisté pak mají jednodušší práci třeba při kontrolách bazarů. I případný kupec může zjistit, že je kolo kradené. „Pokud na kole uvidí štítek, který značí, že je kolo vedeno v naší evidenci, může prostřednictvím internetových stránek policie, kde zadá do formuláře výrobní číslo kola, zjistit, jestli kolo není evidováno jako kradené,“ uzavírá Jan Čihák.

Pražská městská policie má zaregistrováno zatím jen asi 900 kol, což není mnoho. Čím víc kol v registru bude, tím bude celý projekt efektivnější.

autor: bob
Spustit audio