Magnetické střešní nosiče mají své klady i zápory

27. prosinec 2012 14:15

Na první pohled to vypadá jako sci-fi – lyže, které nejsou na střeše auta jakoby ničím připevněny, a přesto z jedoucího auta nespadnou. Podrobnější zkoumání však odhalí, že lyže či snowboardy drží speciální magnetické nosiče, které jsou elegantní a dobře se s nimi manipuluje. Vhodné jsou však jen na kratší cesty.

Použití magnetických nosičů lyží je velmi jednoduché. Nosič stačí položit na plechovou střechu auta a díky magnetu okamžitě a pevně drží. Bohužel stejně snadná manipulace jako pro majitele je i pro zloděje – také jemu stačí pro sundání nosiče ze střechy pouze ho vycvaknout.

Na druhou stranu kdo ví, že je to tak jednoduché, nebude magnetický nosič lyží nechávat na střeše bez dohledu. Bude ho tam mít jen tehdy, když to bude potřeba. Vedle snadné instalace je to další z výhod magnetického nosiče lyží.

„Používají se především na auta, na která nelze připevnit žádný střešní nosič – například vozy typu kupé, které mají jen dvoje dveře. Vyhovovat bude také lidem, kteří nejsou právě technicky zruční nebo se nechtějí zabývat s montováním příčníků na střechu. Magnetický nosič totiž jen na střechu položí a je to,“ popisuje prodejce Vladimír Böhm z rodinné firmy Střešní nosiče Böhm.

Střecha musí být suchá a čistá!

Magnetické střešní nosiče se vyrábějí na dva až pět párů lyží či snowboardů. Cenově jsou o něco dražší než klasické střešní nosiče, které se upevňují na příčník. „Sada magnetických nosičů, tedy předního a zadního, stojí od osmi set do čtyř tisíc korun.“

Velkou nevýhodou magnetických nosičů lyží je však základní předpoklad pro fungování magnetu – plechová střecha auta totiž musí být suchá a hlavně čistá, což se bohužel v zimě příliš zaručit nedá.

„Pokud zákazník nechce mít odřený lak, střechu musí očistit od prachu a nečistot. Při jízdě totiž dochází k mírnému chvění celého nosiče a pod ním se pak může lak poškodit. Střecha musí být také suchá, protože po mokré nosič klouže. Jestliže dodržíte tento postup, dá se říct, že nosič střechu vozu moc nepoškodí,“ říká Böhm.

Raději magnetické nosiče s bezpečnostním popruhem

Jako všechny střešní nosiče mají i ty magnetické omezenou rychlost jízdy – v případě převozu snowboardů třeba na 100 km/h. Navíc z bezpečnostních důvodů se nedoporučuje na jednom nosiči mít snowboard i lyže zároveň.

Dražší modely jsou vybaveny provázkem, který zaručí, že se během jízdy magnetický nosič neuvolní a nespadne. „Součástí nosiče, pouze však předního, je popruh, který se zavře do dveří auta a tvoří pojistku pro případ, že by se nosič uvolnil,“ uzavírá Vladimír Böhm.

Prakticky všechny střešní nosiče mají zámeček, ale bývá tak jednoduchý, že zkušenějšího zloděje příliš neodradí.

autor: evk
Spustit audio