Magazín Experiment: Ochranné materiály v akci. Oblek s ventilací a „ostnatý drát“ proti virům

10. únor 2024

  • 00:00 témata magazínu;
  • 00:27 ochranný oblek s ventilací;
  • 04:32 k čemu se ochranné obleky hodí?
  • 08:29 jak ČVUT láká studentky na technické obory?
  • 12:33 nový způsob náhrady kloubu kotníku;
  • 16:13 nový ochranný materiál „propichuje“ viry.

Brněnští vědci vyvíjí pro hasiče nebo vojáky pracující s nebezpečnými látkami ochranné obleky s novým typem ventilace. Obleky budou sice neprodyšné, ale i tak zvládnou ochladit tělo a odvádět vlhkost.

Jiří Chrástek, výzkumník ze společnosti Dekonta mi pomáhá do zeleného gumového obleku. „Jedná se o izolační ochranný oděv proti radioaktivním, chemickým nebo biologickým otravným látkám,“ vysvětluje.

Nasazuji si masku a už cítím, že je v obleku teplo. „A to jste ještě nezačal dělat žádnou práci,“ poznamenává Jiří Chrástek.

Ochranný oblek musí všude těsnit

Vzduch k nezaplacení

Právě vysoká teplota je důvod, proč zdejší výzkumníci vyvinuli novou ventilační jednotku, která by měla zlepšit podmínky pro pracovníka v ochranném oděvu.

„Aby osoba, která oděv používá, mohla pracovat, aniž by po nějaké době zkolabovala,“ potvrzuje brněnský výzkumník. U staršího typu obleku totiž šla ventilace pouze do masky a pracovník se přehříval, dodává Kamila Lunerová, výzkumnice Státního ústavu jaderné, chemické a biologické ochrany.

„Tato jednotka má natolik silný výkon, že může poskytovat dostatek vzduchu i na ventilaci mezioděvního prostoru,“ vysvětluje. „V oděvu, který teď máte na sobě, je udělaný vnitřní systém rozvodů, který ten vzduch vede zároveň do oblasti nohou, kolem těla i do oblasti rukávů.“

Oblek na ovládání

Na levou ruku mi Jiří Chrástek připevňuje kontrolní panel, asi 15centimetrový kvádr s tlačítky, díky kterému budu moct ovládat výkon a množství distribuovaného vzduchu do masky nebo do mezioděvního prostoru.

„Současně si můžete zkontrolovat stav nabití baterie, vnitřní teplotu těla a relativní vlhkost uvnitř,“ doplňuje a zapíná filtroventilační jednotku, kterou mám umístěnou na zádech. Jeden rozvod vzduchu ústí pod ochranný oděv a druhý do filtrační masky.

První hadička připomíná pupeční šňůru, vede totiž do oblasti břicha, a cítím, že opravdu funguje – už je mi chladněji.

Podobné ochranné obleky jako teď já testoval Vojtěch Grün z Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity na studentech.

Nová ventilační jednotka díky vyššímu výkonu chladí i tělo pracovníka

Těžký život studenta

Deset studentů Masarykovy univerzity se při testování procházelo v různých typech oděvů s různými ventilačními jednotkami nebo i bez nich na běžícím páse rychlostí 4 km/h a při sklonu 10 % s cílem vydržet co nejdéle.

„Se starším typem filtroventilační jednotky vydrželi kolem 40 až 60 minut a vycházeli ven z toho oděvu zpocení a v naprostém diskomfortu. Říkali, že se to skoro nedá vydržet,“ popisuje výsledky testu Kamila Lunerová.

„Když se potom použil izolační oděv inovované konstrukce, tak až na jednu výjimku vydržely 120 minut,“ dodává

Naděje pro pacienty

Podle Pavla Častulíka z Dekonty můžou tyto filtroventilační jednotky pomoci i ve zdravotnictví, třeba pro převozné systémy infikovaných pacientů.

„Zdálo se nám, že převážná část výrobců, které dělá transportní izolační prostředky infekčních osob, používá velmi málo výkonné jednotky, kde je právě nebezpečí tepelného stresu pacienta při převozu,“ nastiňuje další možné využití nové technologie.

Teď už jen zbývá doladit elektronické ovládání a vše otestovat přímo v terénu. Když půjde vše hladce, pak by vojáci, hasiči nebo zdravotníci mohli obleky s takovou filtroventilační jednotkou začít používat za dva nebo tři roky.

Nemocnice by v budoucnosti před nebezpečnými viry mohl chránit „ostnatý drát“. Přestože jde o metaforu, nová technologie funguje obdobně. Inspiraci našli experti na křídlech vážek. Víc o nové technologii si poslechněte v záznamu nejnovějšího vydání Magazínu Experiment.

autoři: Michal Šafařík , and
Spustit audio

Související