M. Zapletal-M. Janáček - poprvé na rampě

23. leden 2007 14:00

V kategorii vozů jsme na letošním ročníků měli dvě posádky. První Petr Jerie s Sergem Bruykensem z Belgie museli bohužel ze soutěže odstoupit. Druhá posádka Miroslav Zapletal - Miloslav Janáček tak dovezla českou vlajku až na cílovou rampu v Dakaru. Přečtěte si o jejich zážitcích z letošního ročníku, které natočil reportér Radiožurnálu v pouštním šílenství Jan Říha.

První otázka je pro řidiče Miroslava Zapletala, jak viděl 7 915 kilometrů svého prvního Dakaru?

"Ujeté kilometry byly opravdu krásné, moc se mi líbili, ale měl jsem z toho trochu strach. Nakonec jsme to dokázali a jsme v cíli."

Stejná otázka pro Miloslava Janáčka, navigátora?

"Mám stejný názor, jako Mirek. Bylo to pro nás něco nového, takže jsem rádi, že jsme tu mohli být. Na trase nás potkali určité problémy, které jsme naštěstí vyřešili. To nás do budoucna jenom posílí."

Největší problém, který vás na trase potkal, a který rozhodoval, jestli do Dakaru dojedete nebo ne, byla rozbitá spojka. Věřili jste spíš, že spojku opravíte nebo jste se naopak smiřovali s tím, že pro vás Dakar končí?

M. Zapletal: "Více času jsme věřili, že se nám to podaří. Pořádně jsme se do toho opřeli a povedlo se nám to opravit. Kdyby nás tento problém nepotkal, tak by se objevil určitě jiný, takže jsme rádi, že to tak dopadlo."

M. Janáček: "Plně jsem spoléhal na Mirkovi technické dovednosti, protože on je nejen výborný řidič, ale auto zná do detailů. Neváhali jsme a okamžitě jsme auto začali rozebírat. Já jsem byl pouze k ruce, protože co Mirek dokázal, bylo naprosto fantastické. Brzy ráno jsme měli auto opravené a opět jsme vyrazili na trať. Pak jsem musel dobře navigovat, abychom projeli všechny navigační body. To se nám povedlo a tak jsme si zajistili možnost pokračovat dál v závodě."

Nezbytná údržba vozu posádky Zapletal-Janáček v Quarzazatu

Jaký byl pro vás nejhezčí okamžik Rallye Dakar 2007? Vybavíte si hned nějaký?

M. Zapletal: "Nejhezčí okamžik je ten, že jsme tady, že jsem dokázali dojet až do cíle. To je nejsilnější zážitek."

M. Janáček: "Měli jsme dva hlavní cíle. První byl, postavit se na startovní rampu a druhý pak stát na cílové rampě. To se nám podařilo, takže jsme nadmíru spokojeni."

Velmi dobře jste se na rallye připravili, což bylo vidět na technice a na vaší spolupráci. Překvapila vás přesto s něčím?

M.Zapletal: "V podstatě nás ničím nepřekvapila. O všech záludnostech jsme věděli dopředu, byli jsme se tu i několikrát podívat, takže jsme věděli, do čeho jdeme. Jediná neznámá byla trať, která se nám ale velice líbila."

M. Janáček: "Z mého pohledu navigátora tu byla trochu obava z navigace, protože v Evropě je to něco jiného. Už jsme tu ale párkrát byli s novináři a "na kukačku", takže jsme věděli, do čeho jdeme. Navigace mi nakonec nepřišla tak složitá, zvládli jsem ji jen s malými zaváháními, takže spokojenost."

Další otázka bude taková trochu "podpásovka". Byl okamžik, kdy vás váš spolujezdec příjemně překvapil nebo naopak trochu zklamal?

M. Zapletal: "Na tuto otázku jsem nebyl připraven, takže na ní nemohu odpovědět. Asi kdybych dlouho přemýšlel, tak bych něco špatného našel, ale v tuto chvíli si vybavuji jen pozitivní okamžiky."

Miroslav Zapletal zdraví fanoušky u nás doma

M. Janáček: "Vidím to úplně stejně. S Mirkem jezdíme už velmi dlouho a to, co si dokážeme v kabině říct, by se nedalo publikovat. Po každé etapě, když vystoupíme z vozu a zavřeme za sebou dveře, na tyto věci zapomeneme a necháváme je v autě."

Už jste přemýšleli o účasti na příštím ročníku?

M. Zapletal: "Máme na to sice celý rok, ale už před startem jsme říkal, že bych to chtěl pojmout jako dlouhodobý cíl, účastnit se Dakaru. Uvidíme, zda se nám podaří se postavit na start dalšího ročníku, ale rozhodně pro to udělám maximum."

M. Janáček: "O dlouhodobém projektu jsme mluvili už na začátku, ale samozřejmě nejvíc záleží na sponzorech. Také vymýšlíme, jak vylepšit techniku, takže uvidíme. Rok je relativně dlouhá doba, ale máme před sebou ještě další závody v Evropě, ve světě a také v domácím šampionátu. Takže uvidíme, jak se to všechno povede, ale doufáme, že příští rok budeme opět stát na startu Dakaru."

autor: jař
Spustit audio

Více o tématu