Lukáš Jelínek: Euro se stalo symbolem ochabování koaliční jednoty

6. únor 2024

Vzdáleně to připomíná Hellerovu Hlavu XXII. Četní politici nám vysvětlují, že rychlejší vykročení ke společné evropské měně není na pořadu dne, neboť neplníme ekonomická kritéria a chybí též podpora ze strany veřejnosti.

Aby se pohnulo přinejmenším s druhou námitkou, ale také aby bylo lépe připraveno hospodářství, hodil by se Česku národní koordinátor pro zavedení eura. Jenže o něj vláda, v níž má hlavní slovo k euru skeptická ODS, nestojí.           

Čtěte také

Přitom tato pozice byla zřízena již v roce 2005. Prvním koordinátorem byl určen Tomáš Prouza, druhým o rok později Petr Očko a třetím v roce 2007 Oldřich Dědek, který vydržel celých deset let. Od té doby je místo neobsazeno, což věrně dokumentuje nevůli se eurem zabývat. Ta vedle občanských demokratů nejvíce pohltila opoziční tandem ANO a SPD. 

Když v pondělí ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák oznámil, že aspoň ve svém týmu jmenoval zmocněnce pro vstup do směnného mechanismu ERM II a pro přijetí eura, navázal tím na kroky, které učinil už v závěru loňského roku. Tehdy coby reprezentant Starostů a nezávislých začal za přijetí eura výrazně lobbovat a na Nový rok se mu dostalo pomoci i od prezidenta Petra Pavla. 

Čtěte také

Koaliční lídry však neobměkčili. Přestože o společnou měnu stojí i Piráti, lidovci a TOP 09, tak dvě posledně zmíněné strany kandidují do Evropského parlamentu po boku ODS a v tématech, která se jeví jako konfliktní, loví bobříka mlčení anebo loajálně opakují stanoviska občanských demokratů.

Dál platí, že k euru nespěcháme a jeho osud bude záležet na příští vládě, kterou nejspíš sestaví hnutí ANO. To je přitom náchylné nejenom zvažovat věcné argumenty, ale také žonglovat s náladami a pocity, mezi nimiž nyní převažuje hodnotový konzervativismus a v nemalé míře též izolacionalismus. 

Čtěte také

Dvořák si za klíčového spolupracovníka vybral renomovaného ekonoma znalého i bruselského prostředí, Petra Zahradníka. Podle ministra by mělo jít jen o jednoho z mnoha resortních zmocněnců, přičemž od Zahradníka očekává, že nebude euro aktivně prosazovat, ale analyzovat jej a objektivně o něm informovat. Přesto opět podráždil hada bosou nohou, a to natolik, že premiér Petr Fiala z ODS svolal dohadovací a smírčí řízení pěti koaličních stran.

Záminkou se sice stalo euro, ovšem skutečné důvody koaličního jednání jsou širší a hlubší. Vždyť i pro Starosty je měna pouze prostředkem k posílení politických akcií u proevropského elektorátu. Ten by za jiných okolností mohl v nadcházejících volbách jít i za TOP 09 a KDU-ČSL, ovšem společná soupiska s ODS jej může znejistět. 

Narušili koaliční selanku 

Zato STAN pracuje na tom, aby se prezentoval jako důrazná středová a liberální alternativa vůči zbytku vládního tábora. Jsme totiž za polovinou vládního mandátu, popularita Fialova týmu je nízká a Starostové nechtějí jen mlčky přijímat trpký osud. 

Čtěte také

Proto také jejich předseda Vít Rakušan vyrazil na besedy ve městech s nejvyšší koncentrací opozičních voličů. Na svoji stranu je asi nezíská, ale šplhne si odvahou a schopností mluvit s lidmi z očí do očí. V zápalu diskuse mu pak jsou s to uklouznout třeba i slova o zvažovaném zestátnění společnosti ČEZ. 

Starostové narušili koaliční selanku. O něco podobného se čas od času pokouší část Pirátů a po stejné stezce se možná na podzim vydají i lidovci. Jenže Fiala nemíní vedle ambiciózního Rakušana vypadat jako slabý premiér. Proto se rozhodl klepnout Starosty přes prsty, i když musí tušit, že rebelie budou s blížícími se sněmovními volbami stejně přibývat. 

Lukáš Jelínek

A společná měna? K ní se čeští politici přihlásí, až jim dojde, že chceme-li mít v Unii větší vliv, nejspolehlivější cesta vede přes eurozónu.

Autor je politický analytik

Spustit audio