Lékař může rozhodnout o odebrání řidičského oprávnění

21. srpen 2014 11:10

O řidičský průkaz může člověk přijít kvůli přestupkům anebo zdravotnímu stavu. Stále náročnější provoz na silnicích vyžaduje od řidiče stoprocentní soustředění a i proto se starší lidé musejí podrobovat povinným zdravotním prohlídkám. Ne vždy ale souhlasí s rozhodnutím lékaře.

Obrátil se na nás pan Petr Sekerka z Heřmanova Městce, kterého poněkud zaskočilo rozhodnutí jeho praktické lékařky. „Dobrý den, jsem držitelem řidičských oprávnění na všechny skupiny. Ale když jsem byl v 65 letech na povinné prohlídce, tak mi praktická lékařka potvrdila pouze způsobilost na skupiny A a B s tím, že na další skupiny bych se musel podrobit psychotestům. Myslím si, že nejednala správně, protože nejsem řidičem z povolání, ale důchodcem. A nejsem držitelem profesního průkazu řidiče.“

Čtěte také

A tak jsme na Ministerstvu dopravy zjišťovali, jestli je postup lékařky správný. „V tomto konkrétním případě ošetřující lékařka jednala v souladu se zákonem,“ říká Martin Novák z resortu dopravy a vysvětluje, proč. „V zákoně jsou stanoveny prohlídky, kdy je potřeba, aby tato osoba minimálně šest měsíců před dovršením 65. roku došla k ošetřujícímu lékaři a nechala si vystavit zdravotní potvrzení. Ošetřující lékař má vždy za povinnost zkoumat zdravotní způsobilost konkrétního řidiče, a pokud uzná za vhodné, tak může poslat řidiče i na nějaké odborné vyšetření,“ vysvětluje Martin Novák.

Takže pokud lékařka dospěla k závěru, že kvůli oprávnění na nákladní auto a autobus by měl pan Sekerka kvůli věku absolvovat psychotesty a on to odmítl, pak je v její kompetenci potvrdit způsobilost pouze k řízení auta a motorky. Při další prohlídce v 68 letech a pak každé dva roky ale může náš posluchač znovu o rozšíření zdravotní způsobilosti zažádat. Je ale potřeba si hlídat platnost řidičského průkazu, v novém dokladu budou podle Nováka jen aktuálně platná oprávnění.

„Pokud platnost skončí, je potřeba vystavit nový průkaz. V žádném případě ovšem nepřichází o řidičská oprávnění, pakliže mu řidičská oprávnění neomezí ošetřující lékařka.“ Ačkoli pro registr řidičů je rozhodující vyjádření praktického lékaře, většinou bývá podkladem vyšetření u specialisty. Především u lidí, kteří se léčí s nějakou závažnější nemocí je podle internisty Michala Krutského takové vyšetření samozřejmostí.

Čtěte také

„U našich pacientů, které dispenzarizujeme jak s kardiologickými diagnózami, tak s interními je to od nás vyžadováno a ve zprávách to pro praktického lékaře uvádíme, že z našeho pohledu tedy buď je, nebo není vhodné řídit motorové vozidlo. Občas se stane i to, že speciálně jenom s touto otázkou jsme u pacienta, kterého vůbec neznáme, požadováni k vyšetření.“ Podle něj ale někdy bývá problém v komunikaci mezi pacientem, odborným a praktickým lékařem.

„Samozřejmě máme povinnost, když se nám pacient zdá takový, že by jeho řízení mohlo být nebezpečné vzhledem k jeho zdravotnímu stavu, toto hlásit na úřad. Nicméně je někdy s pacienty takový problém, že nevíme, že řídí motorová vozidla. Jako odborní lékaři, ne jako registrující praktičtí lékaři toto vždycky nevíme. Samozřejmě se ale snažíme a předvídáme a ptáme se.“ Už i proto, že častokrát existují léky, díky kterým naopak člověk může auto řídit i nadále.

autor: evk
Spustit audio