Leden na silnicích: Méně nehod, přesto více obětí. A tisíce volání na Zelenou vlnu

10. únor 2020 17:00

Díky za všechna lednová volání do dispečinku Zelené vlny 800 553 553. Dárky posíláme trojici z nejčastěji volajících registrovaných Zpravodajů ZV.

Statistika dopravní nehodovosti za leden 2020 patří ve srovnání s předchozími lety mezi ty klidnější. Tedy co se celkového počtu týká. Průměrně policie řešila mezi 8.000 až 8.600 nehodami. Letos to bylo jen 7.425 havárií. Přibylo ale těch tragických. Během prvního letošního měsíce přišlo v důsledku nehod o život 34 lidí (o 9 více než vloni). Navýšil se i počet tragických nehod s chodci. Střet s autem v lednu nepřežilo 12 lidí (o 5 víc než vloni).

Čtěte také

Větsinou byli chodci sražení ve městě nebo v obci. "A to jak na přechodech pro chodce, tak i mimo. Převládaíjcí příčinou je nevěnování se řízení. A také nedostatečná pozornost ze strany chodců," podotýká ředitel dopravní policie Jiří Zlý.

Zima je jednoznačně nejrizikovějším obdobím pro chodce, upozorňujě šéf Besipu Tomáš Neřold a doporučuje nošení reflexních prvků i ve městě, přestože podle zákona je v to v Česku povinné jen mimo obec: "Reflexní pásek, i když není někdy nejvzhlednější, může život zachránit."

iRozhlas - Statistiky dopravních nehod (leden 2020)

Dispečink Zelené vlny zaznamenal v průběhu ledna 2.233 volání. Díky voláním přímo z terénu jsme měli nejčerstvější informace z míst hned několika nehod, které zcela zastavily provoz na dálnicích. Naši Zpravodajové byli mimo jiné i u dalšího požáru vozidla v tunelu Blanka, tentokrát vzplálo luxusní sportovní auto.

Zelená vlna: Dárkové předměty

Z nejčastěji volajících tradičně vybíráme trojici, kterou odměňujeme kompletem užitečných pozorností. Tentoktát posíláme vedle kalendářů a diářů také reflexní vesty, diskutované reflexní pásky, praktické skládací nákupní tašky, nano podložky na palubní desku, hrníčky a k poslechu zajímavé audio knížky.

Karel Sedláček, Dobřany
Josef Havlíček, Plzeň
Ladislav Beran, Volary

Děkujeme všem, kteří vytáčejí bezplatnou linku 800 553 553, kdykoliv na cestách zaznamenají nějakou komplikaci. Ať už se jedná o nehodu, kolonu, nebezpečný předmět na vozovce, nefunkční semafory, ledovku nebo třeba zvěř blízko dálnice. Dopravní zpravodajství vysíláme na Radiožurnálu nonstop 24 hodin denně. A stejně tak nepřetržitě je v provozu náš dispečink.

Čtěte také

Pokud ještě nepatříte mezi registrované Zpravodaje Zelené vlny, stačí vyplnit stručný formulář. Registrovaným připomínáme, že statistiky pro odměňování nejaktivnějších vyhodnocujeme podle telefonního čísla, proto je důležité případnou změnu nahlásit.

autor: ZV
Spustit audio