Lanový most na pražské Jižní spojce bude dva víkendy obousměrně neprůjezdný

19. červenec 2019 12:00

TSK Praha kvůli diagnostice dvakrát zcela uzavře Lanový most na Jižní spojce. Od soboty 20. 7. 11:30 do neděle 21. 7. 14:00, následně od soboty 3. 8. 11:30 do neděle 4. 8. 14:00. Objížďka povede přes Hostivař.

Lanový most na pražské Jižní spojce je součástí hlavního průtahu metropolí, kudy míří provoz mimo jiné od dálnice D1 od Brna k dálnicím D11 na Hradec Králové a D10 na Turnov, respektive opačně. Podle statistiky Technické správy komunikací hlavního města Prahy (TSK Praha) projede po Jižní spojce ve všední den skoro 100 tisíc vozidel v obou směrech, z toho přes 15 tisíc kamionů. O víkendu je provoz zhruba o čtvrtinu slabší.

Kontrola 25 let staré stavby

Čtěte také

Diagnostiku lanového mostu provádějí už od začátku června. Výsledky určí další postup při běžné údržbě a budou podkladem pro možnou rekonstrukci mostu.

Statik Ludvík Hegrlík, dohlížející na měřící práce, v rozhovoru pro Radiožurnál zmínil, proč je potřeba lanový most zkontrolovat. Mimo jiné uvedl, že na nosné konstrukci jsou použity některé prvky jako v případě zříceného Morandiho mostu v italském Janově. Více o důvodech a způsobu měření si poslechněte ve zvukovém příspěvku.

Omezení provozu a dvě uzavírky

Odborníci nejprve pracovali uvnitř mostní konstrukce. Poté od 2. července si práce vyžádaly uzavření levých jízdních pruhů v obou směrech. Toto omezení zůstane platné do pátku 16. srpna 2019, kdy diagnostika skončí.

Kvůli podrobným měřením je nutné hned dvakrát provoz z mostu zcela odklonit. Obousměrně uzavřený bude lanový most v těchto termínech:

  • Od soboty 20. července 2019 od 11:30 do neděle 21. července 2019 do 14:00
  • Od soboty 3. srpna 2019 od 11:30 do neděle 4. srpna 20109 do 14:00

Objížďka v obou směrech je doporučená přes Hostivař, ulicemi Švehlovou a Průmyslovou (viz ilustrační mapa).

TSK Praha kalkuluje, že se uzavírka dotkne přibližně 70 tisíc řidičů. Magistrát spolu s Policií ČR proto nabádají řidiče, aby se inkriminovanému úseku pokud možno úplně vyhnuli.

Uzavírka lanového mostu v Praze: Objízdná trasa

"Kritickými místy budou křížení Průmyslové s Černokosteleckou a nájezd zpět na Jižní spojku. Stejně tak v opačném směru u podjezdu na ulici Průběžná. I za běžného provozu se jedná o složité křižovatky, kde se kříží více hlavních dopravních toků. Proto apelujeme na řidiče, především kamionové dopravy, aby dodržovali dopravní značení, pokyny policie, snažili se předvídat a chovali se k ostatním ohleduplně, tak aby dopravu neblokovali," žádá Barbora Lišková z TSK Praha.

Aktuální dopravní situaci bude monitorovat Zelená vlna. Poslouchejte Radiožurnál, jediné rádio v Česku s dopravním zpravodajstvím nonstop 24 hodin denně.

autoři: Radek Duchoň , ZV
Spustit audio