Kontroverzní zápas třetí ligy má dohru. Fotbalová asociace chystá žalobu kvůli podezřelým sázkám

22. srpen 2023

Fotbalisté rezervy Českých Budějovic v neděli zavítali v rámci 3. kola ČFL skupiny A na půdu pražské Admiry a kromě porážky 1:2 zažili i nepochopitelné selhání hlavního rozhodčího Michala Patáka. FAČR chystá žalobu kvůli neobvyklému množství sázek, které zaznamenala sázková kancelář Fortuna na třetiligový zápas mezi Admirou Praha a Českými Budějovicemi B. 

Video, na kterém někdejší prvoligový rozhodčí odpískal penaltu vidělo na internetu hodně fotbalových fanoušků, včetně předsedy Fotbalové asociace České republiky Petra Fouska. Na sociální síť x, dříve twitter napsal následující:

Ze záznamu je patrné, že českobudějovický hráč ve vápně čistě obral o míč soupeře. K překvapení všech aktérů rozhodčí Michal Paták odpískal pokutový kop, který domácí Admira proměnila.

„Pochybnosti kolem utkání vnímáme, ale je potřeba na ně koukat jako na celek a ne jen na tu inkriminovanou situaci pokutového kopu. Týká se to třeba i dodržení času utkání a zápisu o utkání. Chceme si shromáždit všechny informace a podle nich rozhodnout na úterním jednání komise rozhodčích,“ řekl pro Radiožurnál Sport předseda komise Rudolf Špoták.

K situaci vydala prohlášení na svém webu i domácí Admira, která vyjádřila politování a současně se do kauzy zapojila i Etická komise FAČR. „Doufám, že komise rozhodčích při Řídící komisi pro Čechy zaujme v této věci tvrdé a nekompromisní stanovisko a spoléhám na předsedu pro Čechy, že na tuto okolnost dohlédne. Mě jako člena etické komise budou zajímat všechny události, které se týkají tohoto utkání. Proti nepravostem budeme vždy vystupovat,“ řekl člen Etické komise fotbalové asociace České republiky Josef Žižka.

Vyjádření Fotbalové asociace ČR

„Fotbalová asociace České republiky se už od pondělí zabývá víkendovým zápasem třetí ligy. V úterý také přijala informaci sázkové kanceláře Fortuna o podezřelých sázkách na toto utkání. Fortuna vzhledem k neobvyklému množství přijatých sázek ze zákona bude informovat ministerstvo financí a chystá trestní oznámení,“ zní v úvodu tiskového prohlášení fotbalové asociace.

Sázková kancelář Fortuna, která je hlavním partnerem soutěže, zaznamenala neobvyklé množství sázek na zápas. Tisková zpráva však neuvádí, o jaký druh tipů šlo.

„Máme poměrně jasné podezření, že to utkání mohlo být zmanipulováno za účelem sázek. Nyní už to řeší naše právní oddělení. Budeme podávat jednak trestní oznámení a také podnět k prošetření na ministerstvo financí,“ řekl pro Radiožurnál Sport mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Celou situaci řeší i sázková kancelář Tipsport. „Máme celkem dost sofistikovaný systém řízení rizik. V rámci téhle standardní procedury jsme zastavili nabídku sázek v souvislosti v prvním poločasem tohoto utkání,“ vysvětlil mluvčí Tipsportu Václav Sochor.

autoři: Mikuláš Jáša , rej , lis
Spustit audio

Související

Sledujte nás