Konečně sníh

29. prosinec 2006 13:00

Asi jste si toho všimli: konečně začal padat sníh. Nakonec sněží už i v Jeruzalémě, a tak by bylo divné, kdyby u nás ne. Pro někoho je to dobrá zpráva, pro někoho méně. Radost ze sněhu ale mají určitě lyžaři a hlavně provozovatele lyžařských areálů. V tuto chvíli otevřeli alespoň nějaké sjezdovky skoro na všech českých horách. Otázka zní, jestli sníh vydrží. Meteorologové slibují na Silvestra a Nový rok velké oteplení provázené deštěm.

Bude či nebude? Toť otázka. Mluvím samozřejmě o sněhu na našich horách. Zatím to vypadá, že je. Není ho sice moc, ale třeba ve Špindlerově mlýně v Krkonoších to na lyžování stačí.

"Ve Špindlerově Mlýně včera odpoledne sněžilo a zároveň se teploty pohybovaly pod nulou, a tak jsme zasněžovali také technicky. Od pátku bude v provozu také Malý Hank na sjezdovce ve Svatém Petru a zároveň pustíme vlek z Horních Míseček na Medvědín, takže si u nás lidi zalyžovat můžou. Jezdíme stále za ceny malé sezóny. Víme o hodně lidech, kteří odřekli silvestrovský pobyt ve Špindlerově Mlýně a opravdu si nejsme jisti, kolik lidí na Silvestra přijede," říká Martina Čermáková z místního skiareálu.

Na sjezdovkách leží 30 cm sněhu a jezdit se bude i na Černé hoře v Jánských lázních. Naopak jisté není spuštění vleků v Peci pod Sněžkou a ve Velké Úpě, zatím zůstavají zavřené.

V Orlických horách je částečný provoz v Říčkách a v Deštné. Leží tu od 15 do 30 cm sněhu a je převážně mokrý. Omezený provoz mají i velké skiareály v Jizerských horách a v tuto chvíli se lyžuje i na Ještědu.

Pojďme teď na opačnou stranu republiky na Šumavu. V lyžařském středisku Lipno spustili lanovou dráhu a k ní otevřeli sjezdovku s hezkým jménem Světluška.

"Tato sjezdovka je vysněžena technickým sněhem, zhruba je tam 30 až 40 cm sněhu a je upravovaná. Vzhledem k tomu, že jsme jediný areál na Šumavě, který je v provozu, tak se sem stahuje větší množství lidí, zatím jich je tu kolem 700."

Omezeně se na Silvestra a Nový rok bude lyžovat také v Krušných horách na Klínovci. Na Moravě v Beskydech si zalyžujete na Pustevnách nebo na Soláni. Sněhu je tu do 30 cm. Meteorologové slibují na silvestra a nový rok oteplení. Jestli kvůli tomu sníh na horách roztaje nám poví Marie Odstrčilová z ČHMÚ.

"Zítra by teploty na horách měly být nad nulou, takže sníh bude tát. V neděli by postupně měla fronta přinést srážky. Na horách z počátku dešťové, od 1000 m.n.m. bude déšť přecházet ve sněžení. Odhadujeme, že by mohlo napadnout 2 až 8 cm nového sněhu. Podobně by to mělo vypadat v pondělí, kdy nový sníh odhadujeme mezi 4 až 12 cm."

Sněžit tedy alespoň ve vyšších polohách bude. A jak to vypadá na silnicích? Podle naší Zelené vlny jsou cesty holé a mokré, místy jsou ještě zbytky sněhové břečky. Ve vyšších polohách na silnicích druhé a třetí třídy se drží vrstvička ujetého sněhu, která je krytá posypem, takže jeďte opatrně.

autor: bob
Spustit audio