Kdo se chystá na ostrovy na Jadranu, bude muset využít trajekt

17. srpen 2013 15:50

Při cestách na ostrovy na Jadranu každý rok tisíce motoristů využívají chorvatské trajekty. O letních víkendech jsou však přístavy přetížené. Přeprava auta na vzdálenější ostrov navíc může patřit mezi největší položky dovolené.

Ve Splitu se zrovna připravuje k vyplutí trajekt s názvem Korčula. Míří ke stejnojmennému ostrovu a dál na Lastovo. Tam bude až pozdě večer. Vzdálené ostrovy jsou klidné a poskytují autentické prostředí bez hlučného turismu. Ovšem, dostat auto a čtyři lidi tam a zpět, to může přijít až na pět tisíc korun. Podnikatelka Darinka Krnčević z Lastova však odmítá, že by byl problém v e vzdálenosti od pevniny.

„Co je dnes daleko. Problém je spíš v trajektových linkách. Kdo tu chce být rychleji, vyplatí se mu plout katamaránem. Trajekt nepluje přímo, proto je pomalý. Ale ostrov není nikterak daleko.“

Čtěte také

Katamarán však nebere auta. Často se tak vyplatí najet víc kilometrů po pevnině a využít kratší trajekt. Členité pobřeží takovou kombinaci na mnoha místech umožňuje. Zvlášť o víkendech pak je pro řidiče sázkou do loterie, jestli se na trajekt vejdou. Dopravce Jadrolinija pořídil nové kapacitní trajekty – jmenují se Marjan, Hrvat nebo Biokovo. V garážích mají rampy a auta tam parkují ve dvou patrech. Ovšem může se snadno stát, že se na nejbližší trajekt nevejdete. Toto odpoledne je například velký problém projet centry měst do přístavů. Ve Splitu tak přišli s až bizarním nápadem, postavit na ostrovy tunely, řekl Vedran Matošić, ředitel zdejšího turistického sdružení.

„Už je hotový i návrh. Dokud se tunely nepostaví, navrhujeme vytvořit rychlé a časté lodní spojení s ostrovy. Tak, abyste tu z Brače byli třeba už za 15 minut. Teď se pluje celou hodinu.“ Současné chorvatské trajekty mají většinou klimatizaci, vaří se tan dobrá, ale drahá káva a co je nejdůležitější – plují načas.

autor: Martin Ježek
Spustit audio