Kde natankovat? To je otázka, kterou při cestě na dovolenou za hranice řeší asi každý

19. červenec 2013 14:10

Dojezd moderních aut bývá leckdy i přes tisíc kilometrů na jednu nádrž. Cestu na dovolenou k moři tak zvládneme na jedno natankování. Otázka je, kde po cestě natankovat? Doma nebo za hranicemi? Odpovědi na tyto otázky nabývají na význam, čím častěji budeme muset k čerpací stanici.

U nás je průměrná cena 36,82 Kč za litr Naturalu a 36,24 Kč za litr nafty. Co když se vydáme na dovolenou do okolních států? „Když porovnáme ceny paliva u našich sousedů, tak nejlepší je tankovat v Polsku, kde vás benzín a nafta v průměru vyjde na 33 Kč za litr. Dražší je tankování v Německu. U benzínu je to zhruba o 3 Kč na litru a u nafty o 2 Kč. Na Slovensku a v Rakousku je pak cena o korunu vyšší než u nás,“ popisuje Petr Vomáčka z ÚAMK.

Čtěte také

Statisíce Čechů míří na dovolenou tradičně do Chorvatska. „Pokud jedeme na dovolenou do Chorvatska, vyplatí se tankovat u nás a pak až v Chorvatsku. Cena paliva v Rakousku, ve Slovinsku a v Maďarsku je totiž o korunu až dvě dražší jak u nás. Naopak v Chorvatsku je palivo o 1,5 koruny levnější. V zahraničí doporučujeme platit platební kartou a hotovost si nechat třeba na zmrzlinu. Platba kartou totiž často vychází ještě levněji, jelikož banka má pro tyto platby výhodnější kurzy,“ radí.

„Tankovat nedoporučujeme v Norsku, Nizozemí a Itálii. Rekordmanem je Norsko s 50 korunami za litr Naturalu 95 a 46 korun za litr nafty. Nizozemí si drží druhé místo s cenami 47 korun za Natural 95 a 39 korun za naftu a třetí je Itálie, kde natankujete Natural 95 za 45 korun a naftu za 42 korun,“ vysvětluje Petr Vomáčka.

autor: pgj
Spustit audio