Jsou příkladem, ocenil premiér Fiala mistry světa Perušiče se Schweinerem. Gratuloval i prezident

5. prosinec 2023

Mistři světa v plážovém volejbale Ondřej Perušič a David Schweiner vyměnili na čas sportovní oblečení za společenské. Místo na kurt se vypravili třeba za prezidentem České republiky Petrem Pavlem nebo předsedou vlády Petrem Fialou.

„Je krásné, že i když Česká republika žádné přímořské pláže nemá, tak je schopná být tak úspěšná, že tu máme i mistry světa,“ vyzdvihl předseda vlády Fiala zároveň i to, že jsou příkladem pro mladé lidi.

„Při sportu myslí i na vzdělání, na celkový rozvoj osobnosti a i v tomto jsou příkladem. Ukazují, že lze spojit sport se vzděláním a být nejlepší na světě,“ dodal premiér.

Plážoví volejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner poděkovali za pozvání a státní podporu, bez které by podle svých slov takových výsledků nedosáhli.

„Sny končily u toho, že bychom se sem dostali možná tak na exkurzi jako veřejnost. Je to pocit zadostiučinění,“ přiznal Schweiner.

Slova prezidenta

Nechyběli ani v míčovně Pražského hradu, kde se účastnili slavnostního podpisu přihlášky České republiky na olympijské hry v Paříži. Pravicí si potřásli i s prezidentem Petrem Pavlem.

„Chtěl bych vám všem, kteří se budete her účastnit, ať už jako sportovci, nebo součást týmů, popřát hodně úspěchů, vytrvalosti a samozřejmě fair play, protože o tom by olympijské hry měly být především,“ řekl prezident Petr Pavel.

„Je pro nás velká čest účastnit se akce, na které je přítomen pan prezident, ale na takovém místě, které má nejen státní, ale i sportovní symboliku,“ dodal Perušič.

autoři: Mikuláš Jáša , mim
Spustit audio

Související