Jsem jen vlažným příznivcem EU. Vadí mi ta byrokracie a systém dotací, vysvětluje stavební technik z Ústecka

29. únor 2024 13:00

Téměř polovinu svého života žije 44letý Petr Kolář z Ústecka jako občan Evropské unie. Původní nadšení z členství u něj postupně vyprchalo. Na unii změnil názor hlavně kvůli byrokracii. A nelíbí se mu ani systém rozdělování dotací.

Sám sebe označuje za vlažného příznivce unie. Takto smýšlejících je podle průzkumu agentury STEM pro Český rozhlas 21 procent obyvatel Česka.

„Na Evropské unii se mi líbí ta původní myšlenka – volný pohyb pracovních sil a zboží. Negativně ale vnímám její dotační politiku, byrokracii a jistý pokus o centralizaci moci do Bruselu,“ popisuje svůj postoj k Evropské unii Petr Kolář.

Zároveň ale přiznává, že právě dotace vnímá pro Česko v tuto chvíli jako výhodu. „Myslím si, že Česká republika má v tuto chvíli z toho benefit,“ konstatuje.

44letý stavební technik a otec dvou dětí nevidí problém ani s případným zavedením společné evropské měny. Jasné rozhodnutí ale mají podle něj udělat odborníci. Neutrálně se staví také možnému dalšímu rozšíření současné sedmadvacítky.

„Souhlasím s tím, aby do Evropské unie vstoupily i další evropské země, pokud splní nějaké standardy. Určitě ale nesouhlasím s dalším přesunem pravomocí z jednotlivých států do Bruselu,“ dodává.

Naopak ohledně možného vystoupení z unie je nekompromisní. Podle něj by to Česko uvrhlo do izolace. „Myslím si, že vystoupení z EU by pro nás znamenalo ztrátu obrovských obchodních příležitostí,“ vysvětluje Petr Kolář s tím, že si neumí představit, co by se muselo stát, aby sám požadoval vystoupení Česka z Evropské unie.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související