Jízda bez SPZ: Pokuta až 10 tisíc a zákaz řízení

19. listopad 2020 17:00

Bez registrační značky vozdilo nesmí do provozu. O případném trestu nerozhodnuje policie, ale úřad. Ztrátu nebo odcizení je potřeba vždy nahlásit.

Čtěte také

Podle statistik Ministerstva dopravy se letos mezi lednem a zářím poztrácelo z vozidel 35 tisíc registračních značek. Pokud řidič zjistí, že na autě nemá "espézetku", nesmí vyjet. Za jízdu bez značky hrozí až desetitisícová pokuta a zákaz řízení až na jeden rok.

Ztrátu vždy hlásit policii

Ztrátu nebo odcizení registrační značky je nutné vždy co nejdříve nahlásit Policii České republiky. Oznámení městským strážníkům nestačí. Řádným nahlášením se řidič vyhne problémům v případě pokusu o zneužití značky. Například při pokusech odjet bez zaplacení od čerpací stanice a podobně.

• V případě poškození registrační značky úřad vydá duplikát za 600 Kč za jednu tabulku + 50 Kč správní poplatek. Poškozenou značku je ale nutné vrátit.
• Jestliže jsou značky (jedna nebo obě) ztracené nebo odcizené, stejné už úřad nevydá a za nové účtuje 450 Kč, konkrétně to je 200 Kč za jednu tabulku + 50 Kč správní poplatek. U vozidel s jednou registrační značkou (vozík, přívěs, motocykl, traktor, pracovní stroj) to tedy celkem činí 250 Kč.

Následně je potřeba navštívit magistrát nebo příslušný úřad s dopravní agendou. "A tam zažádat o nové značky. K tomu občan potřebuje svůj doklad totožnosti, ohlášení věci na policii v případě odcizení registrační značky, dále zničené, případně zbylé tabulky," vysvětluje mluvčí Ministerstva dopravy František Jemelka.

Úřad ztracené nebo odcizené značky zablokuje a stejné už nevydá. Za poplatek 450 korun dostanete dvě úplně nové s novou kombinací.

Bez značky auto nesmí do provozu

Jestliže značka upadne z auta za jízdy, jde v případě kontroly o svízelnou situaci. Jízda bez registrační značky je přestupek, který policie ani nemůže řešit na místě. O trestu rozhoduje správní řízení. V něm bude řidič muset dokázat, že auto před vyjetím mělo obě registrační značky.

"U správního úřadu člověk musí doložit, že při nejlepší péči nemohl zabránit tomu, aby to auto bylo bez registrační značky. A ta nejlepší péče je, před jízdou auto zkontrolovat, že tam značka byla. A že během jízdy upadla, za to nemůže. Pak by asi vzali v úvahu tuto variantu," říká dopravní expert Roman Budský.

Čtěte také

Pokud řidič po cestě sám zjistí, že mu registrační značka chybí, neměl by podle Budského pokračovat v jízdě. Doporučuje auto odstavit a dopravit se do cíle veřejnou dopravou, nebo auto nechat odtáhnout.

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio