Jen karta pojištěnce nestačí. Před odjezdem na dovolenou se nezapomeňte pojistit

Když se vám v Česku něco stane, jdete rovnou k lékaři. K ošetření po vás bude chtít jen malou kartičku pojištěnce. Při úrazu v zahraničí ale na plastovou kartu nespoléhejte. Za ošetření tam můžete zaplatit nemalé peníze. 

Například v Bibione loni v létě ošetřili přes 20 tisíc zranění, čtyři procenta z toho byli Češi. Nejčastěji lékaři zasahují u dopravních nehod, zalehnutých uší z vody a bohužel řeší i několik případů utonutí.

V malé klinice na kraji Bibione, kterou navštívil reportér Radiožurnálu, ošetří Čechy i po předložení klasické mezinárodní karty a dokladu totožnosti. Jinde by ji ale nemuseli akceptovat, varuje mluvčí České asociace pojišťoven Veronika Exnerová.

„V rámci této kartičky navíc lidé nemají nárok na asistenční služby. Sami si také hradí výjezd lékaře, převoz do lékařského zařízení nebo třeba nákladný transport do České republiky,“ vypočítává.

Nezapomeňte na asistenční linku

Rádi objevujete cizí země? Je důležité mít cestovní pojištění a vyznat se v jeho nabídce

Pár na pláži

Radioporadna: Mgr.Gabriela Mertlíková - Proč sjednat cestovní pojištění, jak se vyznat v nabídce a jak správně postupovat v případě škodné události? Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Asociace pojišťoven proto Čechům doporučuje, aby si před odjezdem do zahraničí uzavřeli cestovní pojištění u jakékoli pojišťovny, které dostatečně kryje náklady na ošetření. Vždy by se mělo skládat z pojištění léčebných výloh, úrazového pojištění a pojištění odpovědnosti za škodu.

Důležitá je také výše léčebných limitů. Při cestování po Evropě stačí uzavřít pojištění s plněním do 30 milionů korun. A pokud se vám něco v zahraničí stane, nezapomeňte kontaktovat asistenční službu.

Právě na asistenční linku Češi přitom často zapomínají. Hlavně soukromé kliniky pak můžou chtít po pacientovi, aby uhradil veškeré zdravotní výdaje. V takových případech si mají lidé uchovat veškeré doklady a zprávy související s ošetřením.

autoři: Luděk Hubáček , als
Spustit audio