Jednotné značení paliv u čerpacích stanic začne napříč EU platit od října

14. srpen 2018 11:53

Od října se řidiči musejí připravit při tankování u čerpacích stanic na velkou změnu. Evropská unie začne kvůli lepší přehlednosti používat jednotné geometrické značení pohonných hmot. Novými symboly budou označené nejen stojany, ale i tankovací pistole a kryty nádrží nových aut.

Paliva budou rozdělená do tří skupin: benzín bude označen písmenem E v kruhu, nafta písmenem B ve čtverci a plynná paliva dostanou kosočtverec. V případě propan-butanu bude uvedená zkratka LPG, u zemního plynu zase CNG. Písmena ještě čerpací stanice doplní čísly, která budou značit typ a množství biosložky v palivu.

Čtěte také

Takto značené musejí být všechny stanice už od začátku října, dodává mluvčí České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Václav Loula: „Čerpací stanice v České republice musí mít toto doplňující informativní značení uvedeno na stojanech a tankovacích pistolích od 1. října 2018.“

Evropská komise se rozhodla pro jednotné značení paliv z toho důvodu, že v každé zemi Evropské unie jsou na stojanech různé názvy pohonných hmot a to může motoristy plést, vysvětluje ředitel Sdružení automobilového průmyslu Zdeněk Petzl: „Máme zprávy, že dost často dochází k tomu, že zákazník přijede na pumpu a tam tápe, které palivo konkrétně nabrat. Pro příklad nemusíme chodit daleko. V Německu je označování paliv zcela odlišné. Pro toho zákazníka, který dnes cestuje, má mnohem méně času na to uvažovat o těch detailech, je to velmi pozitivním přínosem.“

Podle Petzla by se tak už nemělo stávat, že se řidiči spletou a do auta omylem natankují jiné palivo. Například ve většině zemí pumpy označují naftu jako diesel. V Rumunsku ji ale řidiči najdou pod názvem Motorina. Portugalsko a Španělsko zase benzin můžou označovat Gasolina, zatímco naftu jako Gasóleo.

autor: Jan Pastor
Spustit audio