Jak se mám polepšit, když o tom nevím

28. listopad 2007 13:10

Víte, co je naším nejčastějším přestupkem, za který dostáváme body? Pakliže jste tipovali překročení rychlosti, pak jste se trefili. Jen v Praze je měsíčně evidováno na 100 000 "spěchálků". Jenže, denně je ve správním jednání projednáno jen 1 000 z nich. Tedy třikrát méně než by bylo potřeba. Dopis našeho posluchače nás inspiroval k tomu, abychom se zaměřili na lhůty pro vyřízení přestupku a případný výchovný efekt pozdního trestu.

"Milé rádio, protože nevím komu si postěžovat, popláču si Tobě milý Motožurnále. Přišla mi obálka se sdělením, že se mám dostavit k vysvětlení přestupku proti plynulosti, protože jsem se řítil o méně než 20 km/h rychleji, a to na pražské Jižní spojce. Stalo se tak prý před více než 6 měsíci," napsal nám pan Petr Andres.

Dál přiznává, že patrně jel rychleji. Ale především se pozastavuje nad dobou, za kterou se o přestupku dozvěděl.

"Zákon stanovuje dvě lhůty. První je pořádková, která se týká doby zahájení řízení. Správní orgán by měl nejpozději do 60 dnů zahájit řízení o přestupku, ale jak už jsem říkal, je to lhůta pořádková a její nedodržení tedy ještě nic neznamená. Druhou významná lhůta je jeden rok od spáchání přestupku, a ta už je propadná. Jakmile uplyne jeden rok od spáchání přestupku a viník o tom nebude informován, odpovědnost za přestupek odpadá a pachatel není postižitelný," vysvětluje právník Jan Kněžínek.

A právě lhůta 12 měsíců je jádrem postesknutí pana Andrese.

"Jaký výchovný účinek má projednávání přestupku po více než půl roce, aniž bych vůbec věděl, že jsem se něčeho dopustil? Kdybych vlepil dceři pohlavek za kouření na školních záchodcích v minulém školním roce, asi by si o mě myslela to, co já o současné přestupkové praxi."

"Každý trest v trestním řízení a každá sankce ve správním řízení by měla mít výchovný charakter, to je podstata věci. Když někdo spáchá tři přestupky za období 11 měsíců a navíc ve čtvrtročním intervalu, tak je něco špatně. Řidič by totiž měl mít možnost přehodnotit své chování na základě sankce. Kdyby byl řidič trestán hned po prvním přestupku, myslím si, že by zbylé dva nespáchal," souhlasí advokát Jan Černý.

A pan Andres jeho slova potvrzuje.

"Z vlastní zkušenosti mohu říct, že od předvolání jezdím o poznání pomaleji a opatrněji. A mohl jsem se polepšit hned."

A to ještě za tu dobu můžeme spáchat tolik přestupků, že se, jak se říká, vyfaulujeme bez žluté karty.

"To se stát může, protože body za více skutků se sčítají, a to i v případě, že skutky jsou projednávány ve společném řízení, tedy všechny najednou. V tomto případě je plně na řidiči, jestli bude souhlasit s tím, aby jeho přestupky byly projednány v blokovém řízení a nebo zda zvolí složitější formu obhajoby ve správním řízení."

A dobrá zpráva na závěr. V současné době jedná komise, která připravuje úpravy zákona o silničním provozu a s ním souvisejícími zákony. Tedy i přestupkového zákona a reálně se uvažuje o zkrácení lhůty na projednání dopravního přestupku. Na kolik a kdy by změna měla platit, ale teď nikdo říct nedokáže...

autor: bob
Spustit audio