Hokejisté Vítkovic se v Lize mistrů poprvé probojovali do semifinále

13. prosinec 2023 07:20

Hokejisté Vítkovic porazili v odvetě čtvrtfinále play off Ligy mistrů švýcarský Rapperswil 5:1 a zajistili si postup do lednového semifinále soutěže.

Vítkovičtí v úvodním utkání ve Švýcarsku prohráli jen těsně 1:2. Výhru v odvetě řídil hattrickem Tomáš Vondráček. Dalším soupeřem Ostravanů bude lepší ze souboje mezi švédskými celky Skelleftea AIK a Färjestad. První utkání semifinále se odehrají 9. a 10. ledna.

Dohánění jednogólové ztráty se domácím rychle zkomplikovalo. Po chybě v rozehrávce ve vlastním pásmu se hosté zmocnili puku a Dominic Lammer po přihrávce Jeremyho Wicka umístěnou střelou k tyči překonal Matěje Machovského.

Hosté i bez svého klíčového hráče Romana Červenky, kterého česká reprezentace neuvolnila ze srazu, vypadali v úvodu lépe a byli nebezpečnější.

Další situace ale nevyužili a mohlo je to mrzet, protože soupeř se probudil a po závaru před brankou Patrik Zdráhal z dorážky rozvlnil síťku. Švýcaři ale uspěli s trenérskou výzvou a sudí pro postavení hráče v brankovišti gól neuznali.

I úvod druhé části patřil Rapperswillu, Machovský kryl Sandru Zanggerovi šanci na druhý gól, a tak branka padla na druhé straně, když Zdráhal přesnou střelou z otočky vyrovnal.

S vyrovnáním domácím narostlo i sebevědomí a Vítkovice, které při reprezentačních povinnostech hlavního trenéra Pavla Trnky u české dvacítky vedli Jiří Veber a Roman Šimíček, převzaly režii zápasu.

Vondráčkův hattrick

Vondráček před brankou nejprve šikovně sklepl střelu Lukáše Kováře a srovnal gólový účet dvojzápasu, a téměř jako přes kopírák v 36. minutě znovu holí usměrnil pokus Mária Grmana od modré čáry.

Domácí už pak nebyli k zastavení. Vondráček v 54. minutě dovršil hattrick, když v početní výhodě pět na čtyři doklepl vyražený puk. A v power-play stvrdil postup Ostravanů do prázdné branky Lakatoš.

Spustit audio