Fronty na úřadech pokračují - kvůli dávkám i občankám

4. leden 2012

Ostravský úřad práce zažil podle očekávání nápor lidí se zdravotním postižením. Hlavně těch, kteří vyřizují nový příspěvek na mobilitu. Dlouhé fronty čekaly i na zájemce o vyřízení občanských průkazů.

Některé pobočky úřadu práce mají za sebou velký nápor lidí se zdravotním postižením. Podle očekávání přišli vyplnit formuláře hlavně ti, kteří žádají o nový příspěvek na mobilitu. V Ostravě v dešti čekaly desítky lidí před úřadem už před osmou hodinou ranní. Mnozí s francouzskými holemi nebo na vozíčku.

„Devět hodin deset minut už dole ty žádosti vůbec nebyly, tak jsem tu znovu. Rozumíte tomu? Já ne,“ říká paní Helena, která stála ve frontě v pondělí a dnes opět. Čeká tady kvůli svému nemohoucímu manželovi. Stejně jako paní Jiřina Tobiášová. „Já už jsem na to zvyklá. Ještěže tady nemusí manžel s vozíčkem, protože on by tady asi umřel,“ poznamenala.

O velké úlevě mluvili senioři, kteří přišli s doprovodem. S dětmi nebo známými. Ti mladší pomohli hlavně s množstvím kolonek ve formulářích. „To je šílené! Mamka to normálně dostávala poukázkou a teď si vymysleli nějaké papírování. Vůbec se mi to nelíbí,“ říká rozhořčeně nad formulářem jedna z žadatelek.

Pan Zdeněk je na vozíčku a zažil těžké chvíle, ještě než se dostal do fronty. Nemohl nikde zaparkovat a pomoci musela manželka. Nechápe, proč se mění podmínky, proč se nevyplácí příspěvek jednorázově, ale po měsíci, když jeho zdravotní stav je léta pořád stejný.

„Vidíte sám, není kde parkovat. Kdyby byl sníh, tak je to tím tuplem nemožné. Manželka pracuje a nemůže kdykoliv odejít z práce, vzít si volno. Dřív to bylo tak, že kdybych to vyřizoval dejme tomu v květnu, tak dostanu i za leden a tyhlety problémy by nemusely být,“ kroutí hlavou pan Zdeněk.

Lidé si vzájemně pomáhali

Úřad práce už včera sliboval, že dnes neponechá nic náhodě a aspoň v Ostravě to tak skutečně bylo. Fronta postupovala poměrně rychle, úřednice byly vstřícné a počítače fungovaly bez potíží.

Handicapovaní čekají na úřadu práce v Hradci Králové

Zajímavé bylo sledovat, jak čekající se sebou navzájem soucítí. Pomáhali si s vyplňováním lejster a ti, kteří odcházeli, radili ostatním, jaké chyby nemají dělat.

Na vyřízení příspěvku na mobilitu, pokud žadatelé nechtějí přijít o peníze za leden, mají čas ještě do konce tohoto měsíce.

Hodiny čekání na občanku

A hodiny ve frontách dnes na úřadech trávili i lidi, kteří potřebují nový občanský průkaz. Přišli hlavně ti, kteří si kvůli prosincové výluce celostátního systému nestihli vyřídit nový doklad. Situace byla nejhorší v pondělí, kdy navíc kolabovaly počítače. Například v Novém Jičíně museli poslat desítky lidí domů s nepořízenou.

Dnes byly fronty kratší, třeba ve Frýdku-Místku se čekací doba zkrátila o polovinu - na dvě hodiny. Lidem se ale stále bude hodit velká dávka trpělivosti. Například v Ostravě se projevilo i to, že ze 17 míst, kde bylo možné vyřídit občanku, zbylo po Novém roce jediné v Gorkého ulici.

Dlouhé čekání tu absolvoval i Jiří Holek. „Dočkal jsem se, ale asi po hodině a půl čekání, což je strašné. Ale hlavně jsem byl nervózní. Výdej průkazů se prováděl jenom na jednom okýnku, což se mi zdá příliš málo. Dnešek byl posledním dnem platnosti starého průkazu, takže jsem musel čekat. Šíleně jsem byl rozezlen,“ postěžoval si.

Lidí bylo i dnes tolik, že museli stát na schodech. Petr Pajza to vzdal předem. „Rozvedl jsem se, takže to potřebuji změnit. Ale ta fronta mě odradila, takže přijdu až příští týden zkontrolovat, jestli bude méně lidí,“ řekl.

V Ostravě se dá čekání předejít

Dlouhému čekání se dá přitom v Ostravě jednoduše předejít. „Stačí se každý pracovní den mezi sedmou a sedmnáctou hodinou telefonicky objednat na kontaktním centru magistrátu. To telefonní číslo je 844 12 13 14,“ říká mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská s tím že, v Ostravě navíc mohou lidé přijít kterýkoliv pracovní den.

Nový formát občanského průkazu (platný od 1.1.2012)

Nechoďte k fotografovi

Příjemnou změnou je, že na novou občanku nepotřebují fotografii. Mnoho lidí to ale neví. „Lidé zaplatí u fotografa a tu fotku mají k ničemu, protože na pracovišti na městském úřadě už získají fotografii zdarma a vyfotí si je sami pracovníci městského úřadu,“ upozorňuje Marie Machková z radnice v Novém Jičíně.

Nové občanky mají velikost kreditní karty a nenajdete už na nich informace o partnerech a dětech. Nově je mohou vyřídit rodiče i svým potomkům do 15 let.

autoři: mrk , Michal Schoffer
Spustit audio

Více z pořadu