Eliáška, čili Zámek. Jakou čeká kulturní památku v Kamenickém Šenově budoucnost?

18. leden 2024, aktualizováno

Továrnu na lustry nechal na počátku 20. století v Kamenickém Šenově postavit továrník Elias Palme. Budova už přes půl století chátrá, i když se podařilo ji v roce 2007 prohlásit nemovitou kulturní památkou. Obnově alespoň části rozsáhlého areálu v poslední době stojí v cestě pravděpodobná kontaminace chemikáliemi a také požár v roce 2023.

Aktualizace, 23. ledna 2024:

Po natočení reprotáže přišla zpráva, že Spolku Eliáška se podařilo navázat spolupráci s EU a projekt Průzkum znečištění a analýza rizik bývalé továrny Eliáška je tedy spolufinancován Evropskou unií.

Bývala to továrna, kde se vyráběly luxusní lustry, které zdobily třeba milánskou nebo římskou operu. V roce 1905 ji nechal v Kamenickém Šenově postavit v secesním stylu továrník Elias Palme. Výroba tam skončila v roce 1972 a už po pár letech začalo chátrání, které pokračuje dodnes.

Má Eliáška, jak se továrně říká, ještě nějakou budoucnost? S Romanem Procházkou ze Spolku Eliáška o tom natáčel redaktor Jaroslav Hoření.

„V současné době máme připraven průzkum ekologické kontaminace, v roce 2024 proběhnou veškeré práce s vyhodnocením, na konci roku bychom měli vědět, jak to vypadá, a následně by měla být vytvořena zpráva, jak, pokud tam bude nějaká kontaminace, s ní naložit, jak ji odstranit,“ přiblížil aktuální situaci Roman Procházka. Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií.

Pokud se vše povede, má spolek i další plány. „Od začátku jsme chtěli, aby Eliáška sloužila městu, aby to byla budova pro využití občanů Kamenického Šenova, ať by to byly ordinace, nebo prostory pro město, svatební sál, pro školství, pracovní prostor pro studenty, kteří ve městě studují ve sklářské škole, byl návrh i na muzeum skla nebo něco podobného,“ potvrzuje pan Procházka.

Budova továrny v secesním stylu byla zprovozněna v roce 1905. Jak na počátku roku 2024 vypadá a jaká je tedy její budoucnost? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související