Eko-výroba aut: Koberečky z ananasu, motor ze zbytků pražené kávy

12. prosinec 2019 15:22

Automobilky investují do ekologické výroby autodílů a částí vybavení. Využívají biologický odpad. 

Zbytky ananasů nebo odpad z vypražené kávy. To všechno dnes dokáží automobilky zpracovat a použít dál při výrobě auta. Bojují tím za lepší planetu. Z různého odpadu můžou být třeba části světel nebo interiérové materiály, jako jsou koberečky.

Koberečky z ananasu

Automobilka Ford dokáže zpracovat zbytky pražené kávy. Pomocí vysokých teplot při nízké hladině kyslíku umí z tohoto odpadu vyrobit velmi odolný materiál, ze kterého jsou některé části motoru.

Čtěte také

Škoda auto zase vyrábí koberečky ze zbytků ananasu, jak popsala už dřív Radiožurnálu designérka Škodovky Andrea Jensenová: "Jedna firma se specializovala na ananasové listy. Berou tyto listy a dělají z nich materiál, který je prakticky jako celulóza. To jsme vzali jako koberečky. Vypadá to jako karbonová struktura. Vzalo se něco, co se normálně vyhodí a z toho se udělá nový materiál."

Laky drahých aut z rýže

Ekologie se nevyhýbá ani luxusním automobilům. Důkazem za všechny je letošní koncept Bentley EXP 100 G. Lak karoserie má pigmentaci vyrobenou uměle z popela rýžových slupek. A interiéru dominují sedadla čalouněná tkaninou z vedlejších produktů vzniklých při výrobě vína.

Nákladnost ekologických dílů

Dražší a náročnější výrobu než třeba z platu potvrzuje motoristický novinář František Dvořák: "Zajistit konstatní dodávku té biologické složky v takové kvalitě, aby to bylo zpracovatelné a použitelné, tak to bude určitě velmi náročné. Ten výrobní proces musí být složitější, delší, náročnější. Možná i energeticky."

Čtěte také

I přesto některé automobilky do ekologické výroby peníze investují. Příkladem může být třeba 6 let stará továrna BMW v německém Lipsku. Vyrábí tam elektromobil i3, který je zhruba z 97 procent vyrobený z recyklovatelných materiálů.

Spustit audio