Dva kohouti na jednom smetišti nedělají dobrotu, komentuje Varaďovo odvolání expert Procházka

19. leden 2024

Podruhé během posledních osmi měsíců překvapily hokejové Pardubice změnou trenéra. Po květnovém konci Radima Rulíka, který už aktuálně vede reprezentaci, ve čtvrtek vedení východočeského klubu odstoupilo od smlouvy s jeho nástupcem Václavem Varaďou.

„Pardubice odvolaly dva asi nejrespektovanější trenéry, které teď v české extralize máme. To na celou organizaci nehází úplně dobré světlo,“ tvrdí hokejový expert Jakub Koreis.

„Nedokážu si úplně představit, že za takové konstelace dokážou Pardubice získat kvalitního trenéra s vizí. Po tom, co se tam děje, tak jsou odsouzeni k tomu, že tam půjdou jen trenéři, kteří se sebou nechají, ne mávat, ale nechají si do toho hodně kecat od vedení a tím myslím pana Dědka s panem Heřmanem,“ dodává bývalý hokejový útočník.

Pardubické hokejisty už v pátek v Karlových Varech povede jako hlavní trenér Marek Zadina, který byl doposud Varaďovým asistentem.

„Venca Varaďa je takový trenér, který má svoji hlavu. Četl jsem několik článků a vyjádření, která říkají, že se to asi dalo očekávat, protože dva kohouti na jednom smetišti nedělají dobrotu,“ říká olympijský vítěz z Nagana Martin Procházka. Podle vedení hokejových Pardubic Varaďa opakovaně porušoval podmínky smlouvy s Dynamem.

Varaďova reakce

Například tím, že dělal důležitá rozhodnutí samostatně bez předchozí diskuse s trenérským štábem a realizačním týmem. Východočeský klub také Varaďovi vytýká, že představenstvo nedostávalo od hlavního trenéra přesné informace.

„Respektuji právo majitele vybrat si kouče, nemohu ale souhlasit se zdůvodněním konce mého angažmá. Nepochybně jsem náročný a důsledný trenér, dávám hokeji všechno a to samé vyžaduji i od hráčů a všech členů realizačního týmu. Věřím svojí cestě a chci ovlivňovat sportovní směřování týmu a vývoj hráčů,“ napsal Václav Varaďa na svém blogu, kde se vyjádřil i k tomu, že prý měl bezdůvodně urážet některé hráče a členy realizačního týmu.

„S neprofesionalitou a nedbalostí na mne opravdu nechoďte. Hokej je tvrdá hra, ale každý, kdo mne zná, ví, že nikdy hráče, kolegy, ale ani soupeře neurážím, že se vždy chovám korektně a férově. Slušnost a fair play jsou základními pilíři mé cesty,“ dodal Varaďa.

Kritika hráčů

Právě ztráta kabiny byla podle Martina Procházky asi tím hlavním problémem. „Když někteří hráči neunesou výtky, neklape to, tak jako majitel nevyhodíte celý tým, když je plný zkušených hráčů. Můžete jim možná jednou dvakrát domluvit, což se stalo na podzim, kdy prosákly informace, že to v kabině Pardubic nefunguje a hráči jsou dotčeni výtkami trenéra Varadi,“ upozorňuje Procházka.

A pokud se říká, že při nějakém problému je vždy nejjednodušší vyhodit trenéra, tak v případě hokejových Pardubic to podle Jakuba Koreise platí desetinásobně.

„Řada hráčů tam má smlouvy, se kterými jsou absolutně nevyměnitelní. Jestli si nějaký trenér myslí, že tam přijde a prosadí svoji vizi, tak v momentě, kdy se střetne s jádrem hráčů, tak i když odchod Václava Varadi bude hodně drahý, přestože Pardubice se to snaží prezentovat tak, že porušil smlouvu, takže si připravují půdu na to, aby mu nemuseli dávat odstupné, což podle mě nevyjde. Odchod Václava Varadi je pořád levnější, než kdyby se Pardubice musely zbavovat tří hráčů základního kádru,“ vypočítává Koreis.

Václav Varaďa během osmi měsíců na střídačce Pardubic dovedl Východočechy do čtvrtfinále Ligy mistrů a ke stříbru na Spenglerově poháru. Dynamo opustil po 35 extraligových kolech na druhém místě tabulky.

„Nemyslím si, že má v české extralize dveře zavřené, ale co se týče trenérského posunu, tak by Venca klidně mohl zkusit zahraniční angažmá,“ tvrdí hokejový expert David Pospíšil, který dlouhá léta také hrál právě za Pardubice.

autoři: Tomáš Petr , mim
Spustit audio

Související