Drahá koupě levného auta

9. leden 2007 13:00

Češi rádi nakupují v second handech. Vedle různého oblečení z druhé ruky také ojetá auta. Jsou relativně levná a bazary se předhánějí ve výhodnějších nabídkách. Bohužel často se za lákavou cenou skrývá podvod. Přetočený tachometr, špatně opravené bourané auto, které je původně avizované jako nebourané, zfalšované dokumenty a další triky nejsou v našich končinách výjimkou. Trpělivost s nekalými praktikami českých autobazarů došla v prosinci i české obchodní inspekci, která provedla plošnou kontrolu autobazarů. Co zjistila a na co má zákazník autobazaru právo?

Poslechněme si na úvod takový modelový příběh zákaznice, která byla autobazarem oklamána.

"Koupila jsem si z bazaru auto a zhruba po měsíci jsem zjistila, že tam vůbec nejsou airbagy. Vůz jsem proto dala na diagnostiku do servisu, kde mi bylo sděleno, že tam opravdu nejsou a že auto bylo bourané."

V kupní smlouvě o žádné bouračce přitom není ani zmínka.

"Přesně tak a ani slovně jsem na to nebyla upozorněna. Pak jsem napsala písemnou reklamaci a odpověděli mi, že oprava by stála 75 000 korun."

Autobazar nabídl slevu 10 000 korun, protože zaplatit celou opravu by se jim pochopitelně nevyplatilo. O nějaké reklamaci nemůže být řeč, vždyť je to použité auto, tvrdil dále autobazar. Právě i kvůli takovýmto případům provedla ČOI celoplošnou kontrolu. Zkontrolovali celkem 71 autobazarů po celé ČR. Kromě nesrovnalostech u cen prodávaných aut odhalili také oblíbený trik bazarů, využívající neznalost zákazníků.

"V dalších případech prodávající neposkytli informace o rozsahu a způsobu uplatnění odpovědnosti za vady výrobku, tedy takzvané reklamace. Prodávající nejčastěji tvrdí, že na ojetinu se žádná reklamační odpovědnost za vady nebo lhůta nevztahuje, a že za vady nese odpovědnost pouze kupující. To ale není pravda," říká Miloslava Fléglová z České obchodní inspekce.

Jak to tedy s tou zárukou u ojetých aut je?

"Obecně je záruční doba dvouletá. Na používané věci ji může prodávající zkrátit maximálně však na dobu 1 roku, ale v případě, že jsou na ojetém voze nové pneumatiky nebo motor, tak by na novou součástku vozu měla být plná záruka, tedy 2 roky."

Reklamovat ale můžeme pouze takové závady, se kterými nás autobazar neseznámil, tedy skryté vady, které nejsou vyznačeny v kupní smlouvě. Nárok nemáme ani u závad, které vznikly opotřebením už naším používáním auta. O problematice autobazarů ví své i Ivana Picková ze Sdružení obrany spotřebitelů. Podle ní je nejdůležitější právě správně napsaná kupní smlouva.

"Vřele bych doporučovala všem, kteří se chystají kupovat ojetý vůz, aby si nechali všechno, co prodejce tvrdí, potrvdit na smlouvu nebo na dodatek ke smlouvě. Kupující by měl znát a prodávající doložit technický stav vozidla, takže pokud vás bude prodejce ujišťovat o tom, že automobil nebyl bouraný, a že je všechno v pořádku, neměli byste mu věřit a spolehnout se pouze na to, co je psáno."

V případě, že reklamace nebude vyřízena do 30 ti dnů, máme ze zákona nárok odstoupit od kupní smlouvy. To znamená vrátit auto a požadovat peníze zpátky. Pokud autobazar nereaguje a peníze nevrátí, nezbývá nám nic jiného, než se obrátit k soudu. Nebo je tu ještě jiná možnost?

"Je možnost pouze v případě, že by prodejce porušil zákon o ochraně spotřebitele, to znamená třeba nedodržel 30 denní lhůtu. Pak je možné se obrátit na ČOI s podnětem a ta to vyřídí po své linii a dejme tomu dá prodejci pokutu. Ale ona nevstoupí do občansko-právního vztahu, či-li vy si budete muset svůj problém vyřešit sám a pokud prodejce nebude vstřícný ani po udělení pokuty, tak vám nezbývá nic jiného než jít k soudu. To ale může trvat dlouho a i když to po 5 letech vyhrajete, tak prodejce do té doby zmizí v propadlišti dějin."

Vraťme se ale k našemu příběhu s chybějcími airbagy. Jasné je že, že v tomto případě je možné požadovat vrácení peněz, protože v kupní smlouvě jsou ze strany prodávajícího nepravdivé údaje. Jak postupovat? V autobazaru je nutné sepsat reklamační protokol s jasně uvedenými závadami a požadavky. Veškerá komunikace s autobazarem by měla probíhat písemně, nejlépe dopisy s doručenkou pro případ soudní dohry....

autor: bob
Spustit audio