Dopravních nehod v roce 2019 znovu přibylo. Zemřelo méně lidí.

8. leden 2020 16:21

Nehod stále přibývá. V loňském roce však zemřelo méně lidí. Lidé se nejčastěji nevěnují řízení. Přibylo také střetů se zvěří. 

Vloni v Česku při dopravních nehodách zemřelo 547 lidí. Je to o 18 míň než rok před tím. Celkově je číslo třetí nejnižší od roku 1961, kdy se statistiky začaly evidovat. Dopravních nehod ale celkově přibylo. Minulý rok se jich na českých silnicích stalo skoro 108 tisíc, téměř o 3 tisíce více než v roce 2018.

Nejčastější příčina: Mobilní telefon

Čtěte také

Podle ředitele dopravní policie Jiřího Zlého může za nejvíc nehod vysoká rychlost, jízda v protisměru, ale především nevěnování pozornosti řízení. Lidé stále častěji za volantem manipulují s mobilním telefonem: "Vidíme to každodenně na cestách, že používání telefonu se stalo národním folklórem. My jsme se tomu věnovali v loňském roce. I v letošním roce se budeme zaměřovat na tento nešvar."

Tragických nehod by mohlo být méně

Podle šéfa Besipu Tomáše Neřolda byla velká část nehod s tragickými následky zbytečných. Řada usmrcených nebyla připoutána, v případě cyklistů pak přes 80 procent usmrcených nemělo přilbu. Problémem je také řízení pod vlivem alkoholu a nepřizpůsobení řízení vlastním schopnostem. Zajímavostí je, že o 3 tisíce se zvedl počet střetů aut se zvěří.

Statistika vykázala i příznivější čísla

Čtěte také

Pozitivní podle policistů je, že významně klesl počet usmrcených chodců, ale i motorkářů a cyklistů. Klesl také počet lidí, kteří se vloni při dopravních nehodách těžce zranili, je vůbec nejnižší za posledních 58 let, bylo jich 2 110, meziročně o 355 méně. Celkem se v roce 2019 na českých silnicích stalo téměř 107 600 nehod.

Stanovené cíle se daří plnit pouze částečně

České republika má v národní strategii stanovené cíle bezpečnosti silničního provozu. V případě počtu obětí v roce 2019 plán počítal s maximálně 362 mrtvými. Realita je výrazně jiná. Přibližně o třetinu vyšší. Splněn byl naopak cíl u počtu těžce zraněných, kterých bylo oproti plánu vloni o 112 méně.

autoři: Eva Mikulka Šelepová , ZV
Spustit audio