Dobré počasí láká motorkáře na silnice, je potřeba zvýšit opatrnost

13. březen 2014 13:20

Motocykly letos mírně zdražily, přesto jich lidé díky hezkému počasí kupují víc. Ale co je hlavní – motorkáři se stále častěji objevují i na cestách, což mnohé řidiči může překvapit. Ovšem právě vzájemná tolerance je základem bezpečných cest.

Snad každý motorkář už se těší, až „nakopne“ svůj stroj a vyrazí na první jarní projížďku, i když díky počasí někteří odvážlivci letos motorku skoro ani nezazimovali. „Větší drsoni nebo messengeři jezdili v podstatě celou zimu,“ směje se pan Karel z Prahy, který už se těší, až vyjede na svém teď už skoro veteránském Simsonu. „Nezvládám vyjet nějak často, takže to teď akorát musím oprášit. Dřív jsem měl víceobsahové stroje, ale dneska už bych se velkých motorek bál, protože přeci jenom je to nebezpečné a člověk to musí dokonale zvládat,“ upozorňuje pan Karel.

Čtěte také

A právě první jarní měsíc patří k nejkritičtějším. Jasně to dokládají například loňské statistiky – v dubnu se téměř každá čtvrtá tragická nehoda týkala motorkářů. Většina řidičů totiž přes zimu jakoby zapomene, že cesty patří i motorkám a naopak natěšení motorkáři si neuvědomují, že na silnici nejsou sami. Ač to možná někoho překvapí, pak motorkáři zaviní jen polovinu svých nehod, za tu druhou můžou řidiči aut. Nejčastější důvody přibližuje šéf naší dopravní policie Tomáš Lerch. „To bylo nedání přednosti, kdy zřejmě došlo k přehlédnutí motocyklisty nebo naopak došlo k nezvládnutí stroje ze strany řidiče motocyklu,“ říká Tomáš Lerch.

Přitom podle zkušeného motorkáře Jaroslava Kavana by stačilo málo – aby si obě strany uvědomily, že motorkář je většinou rychlejší než auto, ale zároveň i zranitelnější. „Je spousta takových nehod, že se někde otáčí auto a nedá přednost motorkáři – je ho míň vidět a přiblíží se rychleji, než si řidič myslí. Když já jedu a vidím, že se blíží auto z vedlejší silnice, zpomalím a raději předpokládám, že mě nevidí a přednost mi nedá,“ vysvětluje Jaroslav Kavan.

Čtěte také

Jarní motorkářské vyjížďky navíc mají svá úskalí. Na cestách bývá po zimě štěrk, překvapit může i mokrá vozovka anebo díra na silnici. A proto by řidiči aut neměli zapomínat na dostatečný odstup od motorkáře, protože jsou situace, které nemůže jezdec předvídat a prostě spadne. „Jeli jsme v Jeseníkách a byla tam normální zatáčka a motorkářka jela normální rychlostí, takovou, jakou zatáčku projíždí vždycky. Měla podhuštěnou přední gumu a motorka jí podklouzla. Vůbec nic se nestalo, neudělala žádnou chybu, ale okolnosti chtěli tomu, že spadla,“ popisuje Jaroslav Kavan.

Začátek motorkářské sezóny je vždycky složitý a tak první vyjížďka po několikaměsíční pauze by měla být především o uvědomění si možnosti svých i motocyklu.

autor: evk
Spustit audio