Do nového testování žáků se v kraji zapojí patnáct škol

25. listopad 2011
Zprávy , Zprávy

Patnáct škol v regionu se zapojí do nového testování žáků. Chystá je ministerstvo školství v 5. a 9. třídách. Později je chce zavést plošně a zvýšit tak úroveň vzdělávání. Zkoušky, jejichž zavedení bude stát přes 90 milionů korun, si už teď vysloužily velkou kritiku mezi pedagogy na základních školách.

Testy mají odhalit, která škola toho za čtyři roky zvládne naučit víc a která méně. „Dát zpětnou vazbu školám, rodičům a dětem a sjednotit po celé České republice to minimálně z matematiky, českého jazyka a cizího jazyka, co musí dítě umět,“ vysvětlil ministr Josef Dobeš.

Mnoho žáků v kraji se testům tak jako tak nevyhne. Hejtmanství už zavedlo jednotné přijímačky na střední školy. Ministerský plán se proto hodí. „Výsledky testů by mohly být součástí přijímacího řízení,“ říká mluvčí krajského úřadu Šárka Vlčková.

Jediný nepovedený test může poznamenat žáky na celý život, obává se naopak ředitel základní školy v Karviné - Novém Městě Jan Pavelka. „My jsme škola, kde je velké množství žáků se sociálně-kulturním znevýhodněním. Pod tlakem pracují hůře a na základě toho budou potom opravdu z dlouhodobého hlediska diskriminováni, protože si nemůžou vybrat školu, kterou by měli šanci zvládnout,“ varuje.

Stejně tak ale mohou být v nevýhodě i nadaní trémisté, jako patnáctiletá Veronika. „Třepu se, mám z toho strach. Když normálně v hodinách píšeme, tak vím, že si to opravím, ale u tady toho testu nevím,“ obává se žačka.

Učitelé tvrdí, že své žáky dobře znají a testy jsou proto zbytečné. Před jejich přeceňováním ostatně varují i odborníci. „Pokud ten test nebude důkladně prověřován, tak jediná odpověď bude, že ti žáci tak a tak splnili úkoly. Větší význam to mít nebude,“ říká dětských psycholog Václav Mertin.

Zkušební testy začnou na stovce českých škol 12. prosince.

Spustit audio