Do Chorvatska před sezonou: Ceny a počasí

12. květen 2015 11:20

Na dovolenou do Chorvatska už se těší stovky tisíc Čechů. Naše reportérka tam už teď před sezónou zjištuje, jaké jsou ceny a počasí.

Chorvatsko každoročně zaplaví statisíce turistů z České republiky. Hlavní sezona v Chorvatsku je od 1. července do konce srpna, tedy po dobu našich letních prázdnin. ÚAMK spolu s naší reportérkou Dominikou Novákovou k jadranskému moři vyjeli už teď, aby pro vás před sezonou zjistili důležité informace.

"Jsme ve městě Šibenik. To je asi 80 kilometrů západně od Splitu. Právě tam se turisté mohou také zajet podívat na přístav. Přímo tady v Šibeniku můžete projít krásné historické centrum a obdivovat nádhernou katedrálu. Taky je tu spousta národních parků, asi tisíc ostrovů kolem, nebo se dá vylézt na nějakou horu," vybírá Dominika Nováková z variant, jak v Chorvatsku strávit dovolenou aktivně.

staré město v Šibeniku

Ceny potravin

"Zkontrolovali jsme vývoj cen oproti loňsku. Trošku narostly, ale ne o moc. Stále obecně platí, že zboží je dražší než v Česku asi o padesát procent. Vyplatí se tedy vzít s sebou nějaké základní potraviny. Ale není nutné přivézt si úplně všechno," shrnuje situaci v chorvatských obchodech naše reportérka.

Čtěte také

Počasí před sezonou

„Teď je tady asi 25 stupňů Celsia. Moře má kolem 19 stupňů. Takže ke koupání už to je. Jestliže už je takhle teplo, dá se tu obvykle koupat již v květnu a poté ještě i v září. Takže možná je lepší zajet sem i před sezonou než během ní, kdy tu dovolenou tráví opravdu hodně lidí. Koupat se už dá a i třeba ubytování je levnější,“ doporučuje Dominika Nováková.

Spustit audio