Díváte se do zpětného zrcátka?

17. prosinec 2007 14:33

Znáte dobře své povinnosti řidiče? Co myslíte, je v zákoně něco o tom, kdy řidič smí otevřít dveře a vystoupit? Že nevíte? Tak věřte, že je to přesně definováno, takže těch 8 procent hlasujících v naší anketě porušuje pravidla. Přiznali se totiž, že před vystoupením z auta se nedívají do zpětného zrcátka. Naštěstí zbývajících 92 procenta to dělá, i když možná jen z čistého pudu sebezáchovy. Co o tom přesně říká zákon? A stávají se takové nehody?

I když to možná mnohé překvapí, pravidla skutečně pamatují na situaci, kdy cestující vystupují z auta. "Je to přímo zakotveno v paragrafu 26, odstavci 1, zákona 361 z roku 2000 sbírky a z pozdějších novel - otevírat dveře nebo boční stěny vozidla, jakožto i nastupovat nebo vystupovat z něho se smí jen tehdy, není-li tím ohrožena bezpečnost nastupujících nebo vystupujících osob ani jiných účastníků provozu na pozemních komunikacích," říká major Petr Choc, zástupce vedoucího oddělení pražských vyšetřovatelů dopravních nehod.

Ten, kdo se zapomene podívat a nebezpečně otevře dveře auta, může být potrestán pokutou od 1500 až do 2500 korun. Naštěstí, jak ukázala i naše anketa, většina řidičů na zpětné zrcátko nezapomíná, i když důvodem určitě není zmiňovaná pokuta.

"Já používám zrcátka jak venkovní tak vnitřní, protože chci mít dostatečný přehled o dění za sebou a vedle mě."
"Ano, naučila jsem se to už v autoškole."

Přesto se nehody vinou otevření dveří v nesprávný čas stávají.

"Ano, samozřejmě takové nehody jsme vyšetřovali, například takto sraženého cyklistu, ale naštěstí se mu nic vážného nestalo."

Ale pro samotného cyklistu anebo motorkáře je to hodně nepříjemný zážitek, vyprávět by o tom třeba mohl Bohuslav Beneš, kterého coby naši motohlídku jednou takhle smetl neopatrný taxikář.

"Stalo se to v Radlické ulici, kdy mi při projíždění mezi auty, jel jsem asi 20 kilometrovou rychlostí, přímo do cesty otevřel dveře taxikář. V tu chvíli jsem neměl šanci zareagovat, takže jsem bez brzdění narazil do jeho dveří. Odnesla to hlavně motorka a moje rameno. Policisté dali vinu mě, protože jsem mezi auty neměl co dělat, ale pokutu dostal i taxikář, a to za nepodívání se do zpětného zrcátka."

Mezi motorkáři se říká, že taxikáři to dělají schválně, dokázat se to ale nedá, to by se prý podle policistů musel k úmyslu sám přiznat. Pokud jste ale dobře poslouchali znění citace zákona ohledně otevírání dveří, pak vám určitě neuniklo, že povinnost bezpečně otevřít dveře neplatí jen pro řidiče.

"Pokud bude spolujezdec sedět na zadním sedadle, nemá možnost přesvědčit se pohledem do zrcátka, takže bych doporučil se přímo otočit a zkontrolovat situaci za sebou. Jde přece o ochranu jak majetku, tak vašeho i cizího životu a zdraví."

A podle majora Petra Choce z pražské nehodovky, právě tento vánoční čas je velmi rizikový, protože lidé myslí na tisíc věcí a zapomínají na základní pravidla bezpečnosti. A platí to především pro děti, za které v každém okamžiku mají zodpovědnost dospělí.

"Řidič si musí uvědomit, že dítě přemýšlí jinak. Například proto jsou vozidla vybavena dětskými pojistkami, aby si sami nemohli otevřít dveře."

autor: evk
Spustit audio