Děti si s učiteli tykají a nedostávají známky. Škola v Sokolově poskytuje nový pohled na vzdělávání

Škola, kde se neznámkuje, téměř se nepoužívají učebnice a děti tykají učitelům. Taková je Škola Můj Projekt Mánesova v Sokolově.

Škola Můj Projekt je gymnázium, základní a mateřská škola v jednom. Sídlí v Mánesově ulici v Sokolově a dětem nabízí pestré, a tak trochu jiné vzdělávání. Zásadní odlišností této školy je přístup pedagogů ke svým žákům. Zde se neznámkuje, není zvykem používat tradiční učebnice, a dokonce ani formální vzdělávací tituly nejsou tak důležité jako osobní vztahy.

Děti oslovují své učitele jménem a tykají si s nimi. Místo klasického učitelsko-žákovského vztahu se zde vytváří atmosféra vzájemného respektu a porozumění. Učitelé nejsou jen zdrojem informací, jsou spíše průvodci životem, kteří podporují a inspirují své žáky.

V současné době navštěvuje školu 230 dětí ve věku od 3 do 19 let. Podle ředitelky Elišky Bínové a dalších více než 30 pedagogů je jejich společným cílem, aby školu opouštěly samostatné a spokojené osobnosti.

„Od předškolního věku až po gymnázium nabízíme ve třídách s malým počtem žáků možnost všestranného rozvoje s přihlédnutím k individuálním potřebám jedince. Na naší škole učíme žáky a studenty v souvislostech. Ve světě kolem nás přeci dítě nenajde zvlášť učivo fyziky, přírodovědy či společenských věd,“ uvádí škola na svých webových stránkách.

autoři: Jana Strejčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio