Dělníci dokončují parkovací dům pro 900 aut na Černém Mostě. Určené bude hlavně pro Středočechy

5. únor 2021

Už na podzim by měli mít řidiči na Černém Mostě k dispozici nový parkovací dům za zhruba půl miliardy korun. Do něj se po dokončení vejde skoro 900 aut. Sloužit má především lidem, kteří do Prahy dojíždějí za prací. Radnice Prahy 14 i magistrát si od toho navíc slibují úlevu pro auty přeplněné ulice v okolí stanice metra.

Dělníci jsou zhruba v půlce plánované stavby, dokončená jsou už dvě podzemní patra a část prvního nadzemního podlaží. Právě tam budou místa vyhrazená pro auta s LPG nebo CNG pohonem. Tohle patro bude mít i zvláštní zabezpečení – v případě havárie a úniku plynu z aut jsou tam nainstalované speciální rolety, které zabrání šíření plynu do dalších pater parkoviště. Dělníky teď čekají práce na takzvaných monolitech, což je v podstatě statický základ celé budovy. „Práce na monolitech by měly být dokončeny v pátém měsíci tohoto roku. Souběžně s dokončováním monolitů se pustíme do fasády a začneme realizovat práce uvnitř objektu,“ vysvětluje Lukáš Jankovský z firmy BAK, která parkoviště staví.

Většina míst bude pro běžná auta, vzniknout ale mají také místa s nabíjecími stojany pro elektromobily nebo vyhrazená stání pro cyklisty. Pochopitelně se počítá i s místy pro zdravotně postižené řidiče. Celková kapacita parkoviště je 888 míst.

Přeplněná oblast

Místostarosta Prahy 14 Petr Hukal za Piráty říká, že protože je Černý Most na okraji Prahy, řada řidičů, kteří do města dojíždějí za prací, především ze Středočeského kraje, k parkování využívají ulice v zástavbě. „My se potýkáme s problematikou chybějících parkovacích stání zejména v lokalitě Černého Mostu a v Hloubětíně. Pevně věříme, že tahle stavba by nám mohla pomoct proti přeplňování našich lokálních ulic právě těmi přijíždějícími Středočechy do Prahy.“

Radnice i tak ale plánuje rozšířit počty parkovacích míst pro místní třeba v Chlumecké ulici, ale také u zastávky tramvaje Lehovec nebo v Hloubětíně. Podrobnosti řeší s magistrátem. Ten plánuje stavbu i dalších P+R parkovišť, třeba v Nových Butovicích, v Hostivaři nebo v plánovaném dopravním terminálu Smíchovského nádraží.

autoři: Adam Bejšovec , jp
Spustit audio