Dakarský deník 16 - Zmatky na cílové rampě Rallye Dakar

18. leden 2015 07:20

Závěr Rallye Dakar 2015 zkazily obrovské zmatky při ceremoniálu v Buenos Aires. Dotkly se také českých jezdců. Víc v Dakarském deníku našeho reportéra v konvoji slavné pouštní soutěže Jana Říhy.

„Ukrutné zmatky, protože nám zrušili erzetu. Byli jsme všichni strašně špinaví, takže jsem se tady pohádal s jedním chlapem z ochranky. Rozdělal jsem plot, projel jsem s mechanikem i s kolegou Milanem do druhého kola. Myslím, že jsme první na zeměkouli, kteří jeli na rampu dvakrát,“ přibližuje nepříjemnou kaňku na 37. ročníku Rallye Dakar český motorkář David Pabiška.

Čtěte také

Za deset let, co jezdím do konvoje této soutěže, včetně tří afrických ročníků, takový zmatek nepamatuji. Časový harmonogram ani pořadí jezdců na cílové rampě neodpovídaly. Pořadatelé nedali spoustě motorkářů čas na převlečení do čistého kvůli focení na rampě. Natož na tradiční přisednutí mechaniků na motorku, které je poděkováním za jejich tvrdou práci na strojích během rallye. Zmatky postihly i novináře a fotografy včetně Petra Luska.

„Loni to bylo ve Valparaisu v Chile, bylo to něco neuvěřitelného, krásný zážitek, všechno fungovalo. Tady je to naopak – obrovský chaos, nic nefunguje, všechno je zpožděné. Pro nás fotografy velké problémy. Vůbec dostat se na fotografickou rampu. Tohle nepamatuju,“ říká Petr Lusk.

Myslet pozitivně

Cílová rampa Rallye Dakar 2015 se opravdu nepovedla. Ještěže člověk to špatné rychle vytěsňuje a ve vzpomínkách si tak, jako Ondřej Klymčiw, nechává i z tohoto ročníku jen to pozitivní. „Člověk samozřejmě vzpomíná na to dobré, takže já teď, i když je to jenom asi půl hodiny po skončení, vidím všechno pozitivně.“

autor: jař
Spustit audio

Více o tématu