Dakarský deník 11 - svůj závod jedou i plyšáci

15. leden 2013 07:40

Stovky plyšových zvířátek závodí na rallye Dakar v Jižní Americe. Síla talismanů totiž prostoupila i nejtěžší pouštní maratón světa. Jako by to vypadalo, že bez „plyšáka“ se tenhle závod nedá ani vyhrát ani dojet. A Češi v tomto směru nejsou žádnou výjimkou.

Když se procházíte po bivaku a koukáte do zaparkovaných kamiónů, můžete za jejich skly spatřit nejrůznější talismany. Zašli jsme se proto zeptat i českých dakarských drsňáků, jestli i oni věří v sílu talismanů.

Nejdřív jsme se podívali do kabiny tatry Aleše Lopraise. „Máme jich tu hned několik, vévodí tomu krteček, potom je tu nějaký lev, jezevčík a sob od Karla. Všichni jsou záměrně otočeni po směru jízdy, protože já jsem ten typ, který je schopen si s nimi za jízdy povídat nebo se na ně dívat. Také by to mohlo být to poslední, co bych viděl,“ říká.

V kabině další české tatry Martina Kolomého, která je teď na výborném druhém místě v průběžné klasifikaci, také najdeme plyšové talismany. „Vezeme zubatou žábu. To je talisman našeho města, který je tu s námi už druhým rokem. Od té doby, co ho máme, se nám vyhýbají problémy i nehody.“

Také Tomáš Vrátný věří v sílu talismanů. „Ano, všichni věříme. V kabině máme připevněného plyšového dráčka a ten směle konkuruje Kolomajzově žábě,“ uzavírá s úsměvem Tomáš Vrátný.

autor: jař
Spustit audio

Více o tématu