Dakar 2014 vyhrál Karginov, Kolomý se předvede zase za rok

20. leden 2014 06:59

Rallye Dakar je pro tento rok minulostí! V kategorii kamionů opět kralovaly kamazy. Závěr byl sice víc než napínavý, ale celkové prvenství udržel Rus Andrej Karginov, který se nyní zapisuje do historických tabulek.

„Letos se nám do cíle dojet kvůli technickým problémům nepovedlo, ale bylo to pro nás, pro nováčky na Dakaru velké poučení. Do projektu jsme šli společně s tím, že jde o dlouhodobou spolupráci a přestože jsme samozřejmě všichni dělali maximum, aby byl výsledek co nejlepší, rizika jsme si uvědomovali. Když začínal projekt BUGGYRA, tak první sezóna byla také katastrofická, ale rok na to jsme v tahačích vyhráli první titul mistra Evropy. Nechme se překvapit, jaké pokračování bude mít projekt Dakar,“ podotkl manažer Buggyry Jan Kalivoda.

Martin Kolomý je po své loňské páté příčce druhým nejrychlejším Čechem na Dakaru od té doby, co se soutěž v roce 2009 přesunula na americký kontinent - nejlepší místo drží 4. Martin Macík. „Takhle to zní hezky, ale je třeba pamatovat na živou legendu Karla Lopraise, který závod vyhrál šestkrát, navíc jako jediný Čech v historii. Samozřejmě zvítězit je mým velkým snem a věřím, že se to jednou povede,“ říká s velkým respektem pilot Martin Kolomý.

Letos už to vypadalo, že Kolomého loňskou pátou pozici vylepší synovec slavného Monsieur Dakar Aleš Loprais. Ten ale o své průběžné čtvrté místo přišel v předposlední etapě vinou prasklé hadice od kompresoru, čímž se posunul na šestou příčku. Tu během posledního dne už prakticky neměl šanci vylepšit. Nakonec se alespoň stal vítězem posledního dějství. V konečném pořadí mu šestá pozice zůstala.

autor: buggyra.com
Spustit audio

Více o tématu